Gemeente Ede

nummer 36 / Ede, 10 maart 2009

Ede formuleert actiepunten voor integratiebeleid

Dit jaar start de gemeente Ede met de uitvoering van meerdere actiepunten op het gebied van integratie en participatie. De kadernota `Meetellen en Meedoen' is concreet gemaakt met een uitvoeringsplan. Belangrijke projecten zijn het buurtvadersproject en inburgering andersom. Het project werk en ondernemen richt zich op het zelfstandig ondernemerschap van allochtone medeburgers. Verder krijgt Ede een eigen loket waar de Edese burger terecht kan met vragen en klachten over discriminatie.

De gemeenteraad stemde een jaar geleden in met de kadernota participatie en integratie `Meetellen en meedoen'. Als uitwerking hierop is een uitvoeringsplan opgesteld met verschillende doelstellingen. De doelen zijn in samenspraak met uiteenlopende organisaties en belangengroepen geformuleerd. Ook leden van de Adviesraad Participatie & Integratie waren betrokken. Op een conferentie zijn dertien actiepunten benoemd met een meetbaar resultaat. De komende twee jaar worden de projecten verder opgezet en uitgevoerd.

Inburgering andersom
Deze cursus is bestemd voor de autochtone Edenaar om te ervaren hoe het is om in te burgeren. De cursus ligt klaar bij het ROC. De cursus wordt op termijn aangeboden aan onder andere re-integratie consulenten, klantmanagers, inburgeringconsulenten, beleidsmedewerkers. Ook vakmensen krijgen hierdoor een idee hoe het is om aan de andere kant van de tafel te zitten.

Buurtvaders
Het buurtvadersproject is een initiatief van `Irshad' waarbij Marokkaanse vaders toezicht houden in Veldhuizen. Het plan hierbij is dat ze in dienst komen bij Stichting Voorwerk (participatiebaan) en een opleiding krijgen. Bij de uitwerking van de plannen zijn de Stichting Voorwerk en het ROC betrokken.

Werk en ondernemen
Dit project richt zich op het zelfstandig ondernemerschap van allochtone medeburgers. Deelnemers leren hoe ze een eigen bedrijf moeten opzetten en krijgen voorlichting over wat daar bij komt kijken.

Anti-Discriminatiebureau
Het huidige anti-discriminatiebureau Ede-Wageningen verdwijnt. De gemeente sluit aan bij het regionale bureau wat op dit moment in oprichting is. Dat betekent niet dat er in Ede straks geen meldpunt meer is. De gemeente Ede krijgt een eigen lokaal loket waar Edese inwoners terecht kunnen en serieus geholpen worden. Door aan te sluiten aan het regionale bureau verbetert onder andere de expertiseontwikkeling, de afhandeling en de regionale afstemming.

Adviesraad
De Adviesraad Participatie & Integratie heeft het college van B&W gecomplimenteerd met het uitvoeringsplan. Zij is van mening dat zij een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de uitvoering van de actiepunten. Het college is het daar van harte mee eens. De afzonderlijke leden van de Adviesraad willen hun kennis er ervaring hiervoor inzetten, en daarbij gebruik maken van hun persoonlijke netwerk.

---