Gemeente Leeuwarderadeel


Toezicht- en handhavingsbeleid kinderopvang

10-03-2009 12:14

De Wet Kinderopvang die op 1 januari 2005 in werking is getreden vereist verantwoorde kinderopvang, die bijdraagt aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige omgeving.

De verantwoordelijkheid voor handhaving van de Wet Kinderopvang en de regelgeving, die bij deze wet hoort, berust bij het college van burgemeester en wethouders.

De Wet Kinderopvang bepaalt dat elke kinderopvangvoorziening jaarlijks wordt gecontroleerd door een toezichthouder van de GGD. In onze gemeente is dit de GGD-Fryslân. Deze toezichthouder toetst onder andere op een veilige en gezonde omgeving voor het kind, het pedagogische beleid van de kinderopvangvoorziening en de invloed van ouders op de kinderopvang. Wanneer de GGD constateert dat de opvang tekort schiet, gaat de gemeente over tot handhaving.

Om de taak van handhaving in de gemeente Leeuwarderadeel goed te kunnen uitvoeren, is door het college van burgemeester en wethouders Leeuwarderadeel op 3 maart jl. een nieuwe notitie "Toezicht en handhaving kwaliteit kinderopvang Gemeente Leeuwarderadeel" vastgesteld. In deze notitie worden de meest recente criteria/richtlijnen met betrekking tot de handhaving beschreven. Het in de notitie beschreven handhavingsbeleid geeft niet alleen duidelijkheid aan de aanbieders van kinderopvang in de gemeente Leeuwarderadeel, maar ook aan de toezichthouders van de GGD-Fryslân, die in dit kader zijn aangewezen.

De notitie "Toezicht en handhaving kwaliteit kinderopvang Gemeente Leeuwarderadeel 2009" ligt - tijdens openingsuren - voor belangstellenden ter inzage in het gemeentehuis (Sector Publiekszaken), Ljipstrjitte 1, Stiens.
Voor de tekst van de notitie "Toezicht en handhaving kwaliteit kinderopvang Gemeente Leeuwarderadeel 2009" klikt u hier en kunt deze downloaden.
Voor eventuele verdere vragen over de notitie kunt u contact opnemen met de sector Publiekszaken (telefoonnummer 058 - 2576635).
---