Waterschap Aa en Maas

stroomversnelling

De Snelle Loop in een stroomversnelling

Publicatiedatum : 10 maart 2009

Komend half jaar gaat de Snelle Loop volledig op z'n kop. Dat is nu al zichtbaar, de eerste werkzaamheden in de omgeving van camping `landgoed Nederheide' zijn inmiddels gestart! Samen met bewoners, gemeenten en andere betrokkenen realiseert waterschap Aa en Maas een prachtig nieuw waterrijk gebied met beken die dwars door het landschap kronkelen.

Na drie jaar voorbereiding zijn alle vergunningen bijna rond en is waterschap Aa en Maas eindelijk in de gelegenheid om de Snelle Loop een boost te geven. Er gaat heel wat gebeuren. De nu nog trage, deels onzichtbare en onaantrekkelijke waterloop gaan we over een afstand van maar liefst vier kilometer omleggen. Deze ingreep verfraait het landschap en zorgt ervoor dat de beek beter gaat stromen. Gevolg is dat het water zuurstofrijker wordt. Mede hierdoor zullen flora en fauna, ook aan de oevers, weer tot volle wasdom komen. Het resultaat: een natuurlijk ingericht landschap met idyllische visrijke beken, bloemen, libellen, vlinders, amfibieën.

Verbindende schakel
Het project zal, naar verwachting, over een half jaar worden afgerond. De Snelle Loop stroomt dan vanuit het Peelkanaal via de zuidrand van het bosgebied de Stippelberg naar Bakel en mondt uit in de Bakelse Aa. Onderweg kronkelt de loop over camping `Landgoed Nederheide', buigt zuidwaarts om de Bakelse Plassen heen en vervolgt haar weg door bossen en agrarisch landschap. Halverwege doorkruist de beek een prachtig landschap met plassen, en vormt het onderdeel van het landschap op de golfbaan Stippelberg'. De Snelle Loop gaat hierbij de verbindende schakel vormen tussen de verschillende landschaps- en natuurelementen in het gebied.
090309p3011272_01.jpg (375 Kb)

Onderdeel IGP
De `Omleiding Snelle Loop' valt binnen het integraal gebiedsprogramma (IGP) Bakel-Milheeze. Dit gebiedsprogramma is ontwikkeld om de landschappelijke kwaliteit, natuur en economische vitaliteit van het gebied een impuls te geven. Onderdelen van het programma zijn ondermeer het realiseren van de ecologische verbindingszone (EVZ) Snelle/Esperloop, de uitbreiding van de Bakelse Plassen en de ontwikkeling van een golfterrein. De integrale aanpak leidt tot een optimalisering van de inrichting van het gebied en een kostenbesparing bij de uitvoering.

Ernest de Groot, bestuurslid van waterschap Aa en Maas, uit zich optimistisch over dit veelbelovende project. "Het wordt beslist een aantrekkelijker en gevarieerder gebied. De Snelle Loop wordt bovendien weer beleefbaar en krijgt daarmee economische meerwaarde. Mensen wonen en recreëren nu eenmaal graag aan het water."

Samenwerking
Voor een zo goed mogelijke realisatie en beperking van de kosten werkt Aa en Maas samen met verschillende partijen zoals de gemeente, reconstructie De Peel, ontgrondingsmaatschappij De Peelhorst en ZLTO. Wethouder Verkampen van Gemert-Bakel hierover: "In het voorbereidingstraject is expliciet rekening gehouden met belangen van (agrarische) ondernemers, omwonenden en recreanten. Over een half jaar worden de werkzaamheden voltooid. We kunnen dan trots zijn op dit stukje Gemert-Bakel. Het draagt bij aan een bijzonder mooi, recreatief en (economisch) gezond Brabants platteland."