Gemeente Alkmaar


Beter toezicht in binnenstad door meer camera's

Alkmaar, 10 maart 2009

Na een geslaagde proef met plaatsen van camera's in het gebied rondom de Vest, stemde burgemeester Piet Bruinooge in 2007 in met het cameraplan. Hierin staat het gemeentelijke cameratoezicht voor de komende jaren beschreven. Een onderdeel hieruit is een nieuw camerasysteem en uitbreiding van het aantal camera's in de binnenstad van 24 naar 35 camera's.

De gemeente Alkmaar zet cameratoezicht in om de openbare orde en veiligheid in de binnenstad te handhaven. Uit de proef met toezicht rondom de Vest bleek dat er sprake was van minder overlast.

De kracht van cameratoezicht is de combinatie met de politie op straat. Naast een goede techniek is een goede professionele organisatie erachter essentieel voor een goed samenspel tussen de centralist (diegene die de beelden live bekijkt) en bijvoorbeeld het Horeca Interventie Team of de politiebikers.

Burgemeester Piet Bruinooge: 'De uitbreiding van het observatiegebied vergroot niet alleen feitelijk de veiligheid in de stad, maar vooral ook het gevoel van veiligheid bij bewoners, mensen die in dit gebied werken en bezoeken.'

Observatiegebied
Het observatiegebied is uitgebreid naar het Waagplein, Platte Stenenbrug, de Achterdam en de
verbindingsroutes met het Canadaplein en de Molenbuurt. Het nieuwe camerasysteem is vanaf deze week volledig in gebruik. In totaal hangen er nu 35 camera's in de binnenstad. Alle camera's zijn op afstand bestuurbaar in alle richtingen en hebben een heel groot inzoomvermogen. Van alle camera's worden 24 uur per dag opnames gemaakt. Deze beelden worden opgeslagen op een harde schijf en vijf dagen bewaard. Ook worden de beelden live bekeken door de centralist, zowel overdag als zondag tot en met donderdag van 19.00 tot 03.00 uur en zaterdag en zondag van 20.30 tot 04.30 uur. De centralist neemt bij een constatering van een delict altijd contact op met de politie. De beelden zijn niet bestemd zijn voor particuliere doeleinden. Alleen de politie mag het beeldmateriaal opvragen en beslissen of derden de beelden mogen inzien.

Privacy
Om de privacy te waarborgen zijn de camera's zo geplaatst dat ze puur gericht zijn op de openbare weg. Het is absoluut niet mogelijk om via de ramen van woningen en winkels naar binnen te kijken. Automatisch worden deze vlakken in beeld zwart gemaakt.

Meer toezicht in Alkmaar
Het toezicht in de binnenstad is een verantwoordelijkheid van de gemeente Alkmaar. Ook zijn er ideeën om op termijn het Stationsgebied en De Mare van camera's te voorzien.
Daarnaast zijn er ook particuliere initiatieven toegelaten. Het cameratoezicht op bedrijventerrein Boekelermeer en in het DSB-stadion zijn hier voorbeelden van.

Tot slot
Het camerasysteem is nu volledig in werking. Dit jaar werken we nog verder aan het systeem door de beeldkwaliteit te verbeteren en er intelligente software aan toe te voegen. Deze software zorgt ervoor dat de camera verdachte situaties herkent, zoals vechtpartijen, en de centralist alarmeert.

10 maart 2009