Gemeente Winschoten


Winschoten start pilotproject De groene schoolomgeving'

OBS De Beukenlaan in Winschoten krijgt een groene schoolomgeving. Dat heeft het college van Burgemeester en wethouders vandaag besloten. Op die manier worden kinderen in het basisonderwijs bewust gemaakt van de natuur in hun omgeving en kan de school gemakkelijker en vaker aandacht besteden aan natuureducatie.
Landschapsbeheer Groningen heeft uitgebreid onderzoek gedaan en heeft in nauw overleg met OBS De Beukenlaan en de Club Winschotergroen een projectplan ontwikkeld. Het plan is vooral gericht op het opnieuw inrichten van de buitengebieden van de kleuters en het gedeelte voor de grotere kinderen. Door muurbegroeiing en het aanplanten van klimplanten tegen het hekwerk rond de school ontstaat een natuurlijke uitstraling. Dit beeld wordt versterkt door de aanplant van onder andere bosplantsoen, bruidsluiers, klimrozen, klimop, wilde wingerd, vlinderstruiken, hazelaars, vlieren en appelbomen.

Losse elementen zoals een vijver, een zonnewijzer, een insectenwand, tuintjes in een ton, een wilgenhut, een buitenlokaal en een brede haagbeuken heg complementeren het geheel. De Beukenlaan schaft nog vogelhuisjes aan met daarin webcamera's, zodat op de computers het leven in de nestkastjes gevolgd kan worden.

De gemeente Winschoten hoopt met het pilotproject `De groene schoolomgeving' te bereiken dat ook andere basisscholen zich gaan interesseren voor een dergelijke aanpak.