Winst Bank Nederlandse Gemeenten EUR 158 miljoen

10/03/2009 14:53

Bank Nederlandse Gemeenten

Bank Nederlandse Gemeenten heeft over 2008 een nettowinst na belastingen behaald van EUR 158 miljoen (2007: EUR 195 miljoen).

De lagere nettowinst is het gevolg van hogere rentelasten onder invloed van de extra uitkering van EUR 500 miljoen aan de aandeelhouders in december 2007 en een ongerealiseerd negatief Resultaat financiële transacties. Daartegenover staan een positieve ontwikkeling van het renteresultaat en een lagere belastinglast.

BNG is de bank van en voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang. Ondanks de uiterst moeilijke marktomstandigheden wist de bank de kredietverlening aan de kernklantengroepen - decentrale overheden, woningcorporaties en zorg- en onderwijsinstellingen - nagenoeg ongestoord te continueren. Het marktaandeel bij deze klantengroepen en het bedrag aan verstrekte langlopende leningen zijn daardoor in 2008 nog hoger uitgekomen dan in het jaar ervoor. Het belang van de rol van BNG is hiermee in dit moeilijke jaar nog eens benadrukt.

De triple-A ratings van de bank zijn herbevestigd en het vertrouwen van beleggers in BNG bleef gehandhaafd. In het verslagjaar kon voor EUR 13,1 miljard aan langlopende financieringsmiddelen worden aangetrokken. Ondanks haar uitstekende reputatie ervaart ook BNG opwaartse druk op de inkoopprijzen. Overigens is na een moeilijk vierde kwartaal, waarin lange financiering niet of nauwelijks beschikbaar kwam, de toegang tot de kapitaalmarkt voor BNG weer verruimd.

Kijk voor het volledige persbericht op de website van BNG: www.bng.nl