Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Tien miljoen euro voor wetenschappelijke investeringen

10 maart 2009

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het investeringsprogramma NWO-middelgroot 23 subsidies toegekend voor de aanschaf van apparatuur, het opzetten van dataverzamelingen en het maken van software en bibliografieën. De projecten behelzen investeringen in onder meer MRI-apparatuur, een massaspectrometer en een infrastructuur rond het welbevinden van (ex-)kankerpatiënten.

Doel van de investeringssubsidie NWO-middelgroot is stimulatie van het investeringsbeleid van onderzoeksinstellingen. De subsidies zijn urgente investeringen in vernieuwend, kwalitatief hoog onderzoek, waarbij de aanschaf van speciale apparatuur of het opzetten van databases essentieel is. NWO betaalt maximaal 75 procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt minimaal 25 procent bij. De bijdrage van NWO varieert van 110.000 tot 900.000 euro. Voor investeringen met een NWO-bijdrage boven 900.000 euro kunnen onderzoekers aanvragen indienen binnen het programma NWO-groot.

In totaal ontving NWO 88 aanvragen. Wetenschappers in het binnen- en buitenland beoordeelden deze voorstellen. Uiteindelijk werden 23 voorstellen voor honorering geselecteerd. Deze voorstellen vallen binnen vier gebieden van NWO: ALW, CW, GW, MaGW. EW zal de uitkomsten van de selectie in april bekendmaken. Natuurkunde en STW stellen binnen andere subsidies middelen voor investeringen beschikbaar. Dankzij incidentele, extra middelen steeg het budget dit jaar 64% naar 10 miljoen euro. Zie onder voor de lijst van gehonoreerde projecten.

Versterking onderzoekslandschap

Met het programma NWO-middelgroot wil NWO het nationale onderzoekslandschap versterken en profileren op grond van kwaliteit en, waar van toepassing, maatschappelijk belang. Een investering uit NWO-middelgroot dient in vrijwel alle gevallen een combinatie van lokale en nationale belangen. Een investering heeft bijvoorbeeld nationale betekenis als onderzoekers van andere instellingen gebruik kunnen maken van de nieuwe onderzoeksfaciliteit, zoals een databank of dure apparatuur. Bovendien wil NWO met dit programma het investeringsbeleid van onderzoeksinstellingen stimuleren. NWO betrekt in de afweging daarom ook de profilering, het investeringsgedrag, de planning en de bedrijfsvoering van de instelling waarvan de aanvraag afkomstig is. Tenslotte telt ook zwaar mee dat de exploitatie van de investering gegarandeerd is.

..............................

Meer informatie bij:

Voor contactgegevens van de onderzoekers:

* NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie
* t: +31 (0)70 344 07 13, voorlichting@nwo.nl

Voor informatie over het programma en beleid:

* Anko Wiegel (NWO, Beleidsontwikkeling en -ondersteuning)
* t: +31 (0)70 344 06 44, wiegel@nwo.nl

* zie ook de subsidiewijzer (link:
www.nwo.nl/subsidiewijzer.nsf/pages/NWOP_5K4ENS)

Lijst van gehonoreerde projecten
laatst gewijzigd op 10 maart 2009