Zorgen om Darfur
10 maart 2009, New York - De regering van Sudan heeft zestien non-gouvernementele organisaties voorlopig verboden hulpactiviteiten in dit land uit te voeren. Het verbod is een reactie op het arrestatiebevel dat het Internationale Strafhof (ICC) heeft uitgevaardigd tegen president Bashir. Het ICC beschuldigt hem van oorlogsmisdaden in Darfur.

Een jongetje in het Al-Riyad kamp voor ontheemden in West-Darfur, 2006. Foto: Unicef/NYHQ2005-0994/Haviv
Een jongetje in het Al-Riyad kamp voor ontheemden in West-Darfur, 2006. Foto: Unicef/NYHQ2005-0994/Haviv

De maatregel van de regering zorgt ervoor dat de hulpverlening in Darfur en in andere delen van Sudan vertraging oploopt of zelfs moet worden stilgelegd. Unicef en andere VN-organisaties hebben daarom hun grote zorgen over de gang van zaken geuit. "Als deze organisaties hun levensreddende hulpverlening niet snel kunnen hervatten, heeft dat onmiddellijke, langdurige en grote gevolgen voor het welzijn van miljoenen Sudanese burgers. Het is onmogelijk om, binnen wat voor termijn dan ook, het gat dat deze hulporganisaties achterlaten te vullen," aldus de VN-organisaties in een gezamenlijke verklaring.

"Als de hulp niet wordt voortgezet, leidt dit zeker tot doden onder vrouwen en kinderen," zegt Louis-Georges Arsenault, directeur van de noodhulpprogramma's van Unicef.

Een helikopter van de VN brengt schoolspullen naar Zuid-Darfur, 2005. Foto: Unicef/HYHQ2006-2193/Cranston Een helikopter van de VN brengt schoolspullen naar Zuid-Darfur, 2005. Foto: Unicef/HYHQ2006-2193/Cranston

Unicef werkt nauw samen met de hulporganisaties die nu door Sudan zijn geboycot. Hierdoor kan ook zij minder doen voor vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van droogte en geweld. De hulp op het gebied van schoon water, sanitaire voorzieningen en hygëne, gezondheid, voeding, onderwijs en bescherming van kwetsbare groepen is in gevaar. Ongeveer 1,16 miljoen mensen, die voornamelijk in Darfur wonen, kunnen bijvoorbeeld in de komende weken een tekort krijgen aan water. Voor circa1,5 miljoen mensen is straks misschien geen gezondheidszorg beschikbaar.

De in de ban gedane hulporganisaties nemen meer dan de helft van de hulpverlening in Darfur voor hun rekening en helpen in deze regio 4,7 miljoen mensen. Unicef zoekt naar manieren om haar hulp aan vrouwen en kinderen in Darfur en in gebieden in Noord-Sudan toch te kunnen voortzetten.

In Darfur vindt een van de grootste humanitaire crises van dit moment plaats. Dagelijks sterven hier duizenden mensen als gevolg van geweld, ziekte en honger. Voortdurend zijn in Darfur mensen op de vlucht voor verkrachtingen, moordpatijen en het platbranden en plunderen van dorpen. Vooral vrouwen en kinderen betalen de prijs voor dit langlopende conflict.