Gemeente Assen


Gasfabriekterrein: grootste sanering ooit in Assen

Assen, 10 maart 2009

Maandag 9 maart is de sanering van het gasfabriekterrein aan de Witterstraat begonnen. Gedeputeerde Tanja Klip en wethouder Alex Langius gaven het startschot voor deze grote opruimklus. Als symbool voor de start én de goede samenwerking tussen gemeente en provincie, overhandigde Tanja Klip de wethouder een gouden schop.

Nu pas, vele jaren na de sluiting van de fabriek, kan de schop in de grond voor de afvoer van de vervuilde grond van het fabrieksterrein. De sanering is mogelijk met bijdragen van het rijk en provincie Drenthe.

Wethouder Alex Langius belooft de overlast zoveel mogelijk te beperken, maar voorziet wel enige hinder voor omwoners. De sanering is de grootste ooit voor de gemeente Assen.

Op het gasfabriekterrein is straks plaats voor tien woningen. De aanleg van tuinen en groen creëert een natuurlijke overgang naar het Asserbos.

Wethouder Langius stelt de buurtbewoners van het gasfabriekterrein een open dag in het vooruitzicht. Ze kunnen daarmee goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het terrein.

Bijna 140 jaar geleden vindt het eerste stadsgas zijn weg naar de openbare straatverlichting van Assen. Destijds weet nog niemand hoe vervuilend de productie ervan is. Dat wordt pas veel later overal in Nederland duidelijk.

Ruim veertig jaar geleden is de gasfabriek in Assen verleden tijd. Pas nu wordt korte metten gemaakt met de erfenis van het stadsgas: een vervuilde plek dichtbij het centrum.