VVD


10-3-2009

De tijd van De Rooie Haan is voorbij

Volgens de VVD is de Publieke Omroep niet meer van deze tijd. Woordvoerder Johan Remkes kan zich dan ook geenszins vinden in de door het kabinet voorgestelde wijzigingen van de Mediawet.

Remkes: "Ik mis een kritische omroep. Een omroep met een maatschappijkritische houding met een rechtse invalshoek."

Er worden in feite twee heren gediend: de openheid van het bestel en de bestuurbaarheid van het `concern' Hilversum en het tegengaan van versnippering en bureaucratische geldverspilling. Daarin zal ten principale een keuze moeten worden gemaakt.

Daarnaast is de positie van `aangewezen kerkgenootschappen en genootschappen op geestelijke grondslag' niet heroverwogen.

"Ik vraag me af - op grond van de scheiding van kerk en staat - wat de rechtvaardiging is om daar belastinggeld en zendtijd aan toe te wijzen. Zeker gezien het afnemend draagvlak hiervoor binnen de samenleving."

De VVD is ook van mening dat het ledental geen goede maatstaf is voor pluriformiteit, gelet op de lage contributiebijdrage - meestal de prijs van twee biertjes - en de cadeautjes die in de campagnes worden aangeboden.

"Het geschetste beeld van omroepverenigingen als `vertegenwoordigers van een herkenbare maatschappelijke stroming of gezindte met een missie' is een nostalgisch beeld van de jaren '60 en '70 en heeft weinig meer te maken met de werkelijkheid anno 2009. De tijd van de `Rooie Haan' is wat de VVD betreft definitief voorbij", aldus Remkes.

9 maart 2009

Johan Remkes: j.remkes@tweedekamer.nl