Provincie Groningen

energiebesparing 400.000 euro extra voor subsidieregeling energiebesparing 10 maart 2009

De provincie Groningen heeft besloten uit het Energiebespaarplan van Essent 400.000 euro extra ter beschikking te stellen voor de subsidieregeling op energiebesparende maatregelen en duurzame energie. Dit bedrag komt boven op de eerder beschikbaar gestelde 500.000 euro. De belangstelling voor de regeling was zo groot dat na openstelling op
1 maart binnen één dag het subsidieplafond bereikt werd. In totaal werd er binnen één dag voor bijna 1,3 miljoen euro subsidie aangevraagd.

Het beschikbaar stellen van deze extra financiële middelen betekent niet dat de provincie de regeling opnieuw openstelt. Met de extra middelen kunnen meer aanvragen in behandeling genomen worden, maar niet meer dan het aantal dat de provincie al ontvangen heeft. Dit komt doordat de regeling al ver overtekend is.

De subsidieregeling ging in op 1 maart en was met name bedoeld voor eigenaren en bewoners van bestaande en nieuw te bouwen woningen in de provincie Groningen. Maar ook dorpshuizen, sportverenigingen en scholen konden een bijdrage aanvragen. Bewoners en eigenaren konden een financiële bijdrage krijgen van 40% van de kosten van de energiebesparende maatregel, met een maximum van EUR 2.500 per maatregel. Van de aanvragen die binnengekomen zijn, blijkt de helft te zijn voor isolerende maatregelen.

De provincie begrijpt dat belangstellenden die door de snelle overtekening niet in aanmerking komen voor de regeling teleurgesteld zijn. Toch is de grote belangstelling ook positief, er zijn veel mensen zijn die hun woningen duurzamer en energiezuiniger willen maken, iets dat de provincie ook nastreeft met onder andere het 100.000 woningenplan.

10 maart 2009