Gemeente Lingewaard


Het project Dorps-Es Gendt, het realiseren van een winkel en 40 woningen in verschillende prijsklassen tussen de Dorpstraat en de Essenpasstraat, vordert gestaag. De eerste woningen zijn al opgeleverd en we verwachten dat de laatste woningen eind april zijn opgeleverd.

Samen met dit project wordt ook de riolering in de Essenpasstraat vervangen. De oude riolering wordt geheel verwijderd en vervangen door een nieuwe leiding en ook wordt er een hemelwater riool in de straat aangelegd.

De nieuwe woningen krijgen, zoals dat tegenwoordig hoort, een aparte afvoer voor het hemelwater. Dit hemelwater gaat dan via een aparte leiding naar sloten en vijvers. Dit water wordt dus niet vervuild in de vuilwaterleiding en behoeft dus ook niet te worden gezuiverd. Deze werkzaamheden houden wel in dat de Essenpasstraat een aantal weken niet toegankelijk is voor verkeer. Autos van de bewoners zullen even elders geparkeerd moeten worden.

De aannemer zal natuurlijk proberen om de overlast voor de aanwonenden zo gering mogelijk te houden. Maar er moet natuurlijk wel worden gewerkt en er zal zeker sprake zijn van enige overlast.

Nadat de riolering is aangelegd zal de straat worden voorzien van gebroken puin. Deze puinweg zal tijdelijk als rijweg dienen. In een latere fase zal de Essenpasstraat de nieuwe inrichting krijgen met parkeerplaatsen, trottoir en een rabatstrook. Als alles meezit zullen de werkzaamheden eind mei zijn afgerond. Omdat het dan te laat om bomen te poten is besloten om het groen pas in het najaar aan te brengen.