NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Governancerapport RVZ grotendeels in lijn met visie NVZ De NVZ is tevreden met het rapport van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg over Governance en kwaliteit van zorg. "Wij beschouwen het als een steun in de rug in ons streven naar meer ruimte voor ondernemerschap en verantwoordelijkheid voor de branche," zegt Wim van der Meeren, vicevoorzitter van de NVZ, die hedenmiddag de code voor toezicht in de zorg in ontvangst nam. Net als de RVZ constateert de NVZ dat de eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg om uitgebreidere bevoegdheden vraagt voor de raden van bestuur van ziekenhuizen.

Orde, KNMG en NVZ staan achter de opmerkingen van de RVZ over een terughoudende opstelling van de overheid als het gaat om intern toezicht. Van der Meeren: "Onze branche heeft al een aantal jaren een goedwerkende governancecode, die we overigens net aan het bijstellen zijn. Overheidsinmenging in interne aangelegenheden moet en kan beperkt blijven. Onze eigen governancecode voorziet al in veel van de dingen die de RVZ nu noemt en de andere suggesties nemen wij graag mee bij de aanpassing van onze code. We weten al dat zo'n 80% van de zorginstellingen de code volgt, maar we gaan er nog scherper op toezien dat alle ziekenhuizen zich eraan houden."

Niet regelen wat al geregeld is
De NVZ is het eens met de RVZ dat belanghebbenden ergens terecht moeten kunnen met een klacht over het niet functioneren van een raad van toezicht, vindt Van der Meeren. "De raad van toezicht behoort overigens zelf in te grijpen als een lid niet goed functioneert. Doet hij dat niet, dan hebben we een ander probleem. Dan functioneert de hele raad van toezicht niet. In zo'n situatie zijn er mogelijkheden om dat aan te kaarten bij óf de Ondernemingskamer (bij wanbeleid) óf de governancecommissie van het Scheidsgerecht (bij niet nakomen van de governancecode). Je hoeft niet te regelen wat al geregeld is. Overigens hebben wij uit de onlangs gehouden evaluatie wel begrepen dat de governancecommissie een goed bewaard geheim is. Daar gaan we dus wat aan doen. Ook de toegang tot die kamer gaan we uitbreiden, zodat een breder palet aan belanghebbenden zich ertoe kan wenden."

Verantwoordelijkheid waarmaken
In het rapport constateert de RVZ een disbalans in de verhouding tussen raden van bestuur en medisch specialisten. Dat wordt herkend door de NVZ, die al langer van mening is dat raden van bestuur onvoldoende zeggenschap hebben over medisch specialisten om doeltreffend op te kunnen treden bij problemen. Als oplossing stelt de RVZ voor de Orde van Medisch Specialisten om te vormen in een publiekrechtelijke beroepsorganisatie (pbo) met verordenende bevoegdheden. "Daar zijn we het niet op voorhand mee eens," zegt Van der Meeren. "We kunnen op dit moment de consequenties daarvan nog niet helemaal overzien, maar dit zou uitgelegd kunnen worden als nog meer macht voor de medisch specialisten. Het kan wat ons betreft niet zo zijn dat die pbo eenzijdig richtlijnen kan verordenen. Richtlijnen hebben immers nooit alleen maar een medisch-inhoudelijke kant maar moeten ook uitvoerbaar en betaalbaar zijn voor de ziekenhuisorganisatie." De NVZ is van mening dat in ieder geval een deel van de oplossing ligt in een herzien model toelatingsovereenkomst. "De huidige toelatingsovereenkomst voldoet echt niet meer. We zullen een nieuwe moeten hebben die raden van bestuur adequate handvatten biedt om hun verantwoordelijkheid voor kwaliteit goed te kunnen waarmaken." De NVZ is hierover al in goed gesprek met de Orde. Wij hebben er alle vertrouwen in dat wij met elkaar tot goede afspraken kunnen komen.

Haalbaar en betaalbaar
De RVZ pleit verder voor wettelijke basisnormen voor kwaliteit. "Mee eens," zegt Van der Meeren. "Wij rekenen het ook nadrukkelijk tot onze verantwoordelijkheid om die te ontwikkelen. Het is inderdaad aan `het veld' om die richtlijnen te ontwikkelen. Daarbij moet overigens wel de haalbaarheid en betaalbaarheid meegenomen worden om een succesvolle implementatie te garanderen. Dat de overheid met een hamerslag de ontwikkelde richtlijnen vaststelt, vinden we prima."