Beemster hanteert al meer dan 100 jaar 10 maanden natuurlijke rijping

10/03/2009 16:26

CONO Kaasmakers

In de Gezondheidsgids van de consumentenbond blijkt dat er geen vaste regels zijn voor de rijpingsperiode van kaas. Supermarkten en kaasmerken hebben allemaal hun eigen normen. Volgens de Nederlandse Zuivelorganisatie wordt over het algemeen alle kaas jonger dan vier weken als jonge kaas beschouwd, daarna tot acht weken jong belegen. Kaas die minimaal vier maanden heeft gerijpt is belegen, en nog langer tot zeven maanden extra belegen. Pas als de kaas zeker zeven maanden heeft gerijpt krijgt hij het predicaat oud. Vanaf een jaar oud wordt de kaas vervolgens overjarig genoemd.

CONO Kaasmakers geldt als éxpert op kaasgebied en gebruikt al meer dan 100 jaar minimaal 10 maanden voor de Oude Beemster, 18 maanden voor Overjarige Beemster en 26 maanden voor de Beemster X-O. Beemster vermeldt al sinds jaar en dag hoeveel maanden de Oudere varianten natuurlijk gerijpt zijn.

Jeroen Floris, Marketing Manager Beemster bij CONO Kaasmakers, geeft echter aan dat niet alleen het aantal maanden rijping zorgt voor de goede smaak van Oude Beemster maar onze melk komt ook van koeien die langer in de wei grazen. Met die melk maken onze kaasmeesters ambachtelijke kaas volgens authentiek recept en bereidingswijze. Tot slot geven wij onze kazen alle tijd om langzaam en natuurlijk te rijpen. En dat proef je: een smedige kaas met een pittige, rijke smaak.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl