Inspectie Verkeer en Waterstaat


Inspectie VenW tevreden over gebruik LZV's

Nieuwsbericht | 10-03-2009

De Inspectie Verkeer en Waterstaat is tevreden over de naleving van wet- en regelgeving voor het gebruik van Langere en Zwaardere Voertuigen (LZV's). Zij constateert dat de sector haar eigen verantwoordelijkheid neemt. Dit blijkt uit onderzoek in de tweede helft van 2008 naar 71 transportondernemingen die rijden met LZV's op basis van een ontheffing.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van audits die vergelijkbaar zijn met het systeemtoezicht waarmee de Inspectie onlangs is gestart. Tijdens het onderzoek is onder meer gekeken naar de lengte, de samenstelling en de belading van het voertuig, vakbekwaamheid van de chauffeur en rij- en rusttijden.

Op alle onderzochte gebieden hadden de meeste ondernemingen voldoende beheersmaatregelen genomen. De regels voor rij- en rusttijden worden in vergelijking met bedrijven die met standaard vrachtwagens rijden beter nageleefd. Op het gebied van belading is verbetering mogelijk, in het bijzonder in het containervervoer. Bij een aantal bedrijven waren de beheersmaatregelen voor belading onvoldoende waardoor de kans op overbelading groter is.