Provincie Utrecht

Nieuw en eenvoudiger subsidiestelsel natuur en landschap

10-3-2009 -

Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben ingestemd met een nieuw subsidiestelsel voor natuur- en landschapsbeheer. Met dit nieuwe subsidiestelsel wordt het eenvoudiger voor beheerders om subsidie te krijgen. GS bieden het subsidiestelsel in april 2009 ter vaststelling aan, in Provinciale Staten.

Het nieuwe subsidiestelsel kent minder regels, geeft meer vertrouwen aan de beheerder en kost minder administratie. Het natuurbeheer door alle beheerders, zowel natuurorganisaties als agrariërs, wordt via één subsidieregeling geregeld. De beheerder wordt beoordeeld op het uitgevoerde beheer en niet meer op het geboekte resultaat. Daardoor zal het niet meer voorkomen dat een beheerder bijvoorbeeld een boete krijgt omdat hij te weinig plantensoorten op zijn perceel heeft. Een goede beheerder of een groep beheerders kan ook een landelijk erkend certificaat krijgen, waarmee de controles worden beperkt. En: digitaal subsidie aanvragen is nu ook mogelijk.

Aandacht voor regionaal maatwerk
Het nieuwe subsidiestelsel biedt mogelijkheden voor regionaal maatwerk. De provincie kan hierdoor ook subsidie geven voor specifieke, hier van toepassing zijnde vormen van natuurbeheer, zoals landschapsbeheer of beheer voor bijzonder diersoorten. De provincie vervult een regisseursrol bij natuurbeheer. De provincie komt dit voorjaar, in overleg met de beheerders, met een Natuurbeheerplan waarin staat waar en hoe men gebruik kan maken van het subsidiestelsel.

Het subsidiestelsel wordt op 20 april 2009 in Provinciale Staten behandeld. Naar verwachting kunnen eind 2009 de eerste subsidieaanvragen worden ingediend.

Aanleiding en achtergrond
In 2008 zijn in de media berichten verschenen over het bestaande subsidiestelsel voor natuurbeheer; het Programma Beheer. Dat subsidiestelsel was te complex en bureaucratisch: sommige beheerders wilden daarom stoppen met het natuurbeheer. Met het nieuwe en eenvoudigere subsidiestelsel wordt tegemoet gekomen aan de wensen van de beheerders.
Begin 2007 heeft de provincie Utrecht het Programma Beheer overgenomen van het Rijk. Vanaf dat moment zijn IPO, de 12 provincies en de beheerders gestart om het nieuwe subsidiestelsel te ontwikkelen.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030 - 258 3207