Partij van de Arbeid

Wet 'Bestuurlijke lus' aangenomen

10-03-2009 04:31

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel bestuurlijke lus. De bestuursrechter heeft nu de mogelijkheid om al tijdens een beroepsprocedure fouten in een besluit te herstellen. PvdA Tweede-Kamerlid Vermeij: Alle partijen hebben baat bij goede en snelle besluiten.'

Vermeij: 'Onder die partijen vallen belanghebbenden die bezwaar maken, de overheid of burgers die wachten op de aanleg van spoor en wegen. De nieuwe wet geeft de rechter een effectievere en efficiëntere rol.

Het initiatiefwetsvoorstel van de kamerleden Roos Vermeij (PvdA), Ger Koopmans (CDA) en Helma Neppérus (VVD) geeft de bestuursrechter de mogelijkheid om tijdens een beroepsprocedure fouten in een besluit te herstellen. Door de nieuwe wet komt er een einde aan inefficiënte beroepsprocedures en de hiermee samenhangende stroperigheid van besluitvorming.

Vermeij: Het doet niet af aan het fundamentele recht om bezwaar te maken. Maar het geeft de rechter de mogelijkheid om tussentijds een besluit te nemen. De mogelijkheid te bieden om fouten te herstellen. In vaktermen: de bestuurlijke lus. En dan de bezwaar- of beroepsprocedure gewoon verder af te lopen.

Met regelmaat komen tijdens een procedure gebreken aan het licht. Vermeij: Dat kan echt iets heel kleins zijn. Zo zijn er lokale besluiten vernietigd omdat de ondertekening niet deugde. In plaats van burgemeester stond er bijvoorbeeld burgemeester en wethouders. Tot nu toe was de bestuursrechter gedwongen om het besluit te vernietigen, met gevolg dat het bestuursorgaan wederom een uitgebreide besluitvormingsprocedure moest doorlopen om het gebrek te herstellen. Dit leidde tot vertraging van projecten, tot aanzienlijke kosten, en tot maatschappelijke irritatie.

De bestuurlijke lus is actueler dan ooit door de grote behoefte om infrastructurele- en bouwplannen snel tot uitvoer te (kunnen) brengen.