Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


10 mrt 2009

De gebiedscan criminaliteit & overlast

Het Programma Politie en Wetenschap heeft in de publicatiereeks Politiekunde een nieuwe uitgave gepresenteerd: de `gebiedscan criminaliteit & overlast'. Deze scan is een methode om problemen van criminaliteit en overlast in wijk, buurt of dorpskern goed in kaart te brengen. Hiermee helpt het politie en gemeenten bij een effectieve aanpak.

De kern van de gebiedscan bestaat uit het systematisch bijeenbrengen van beschikbare kennis en informatie over de criminaliteit en overlast in wijken, buurten of oude dorpskernen. Straatkennis van politiemensen (wijkagenten) maar ook van bijvoorbeeld wijkbewoners, winkeliers, gemeentelijke diensten en woningcorporaties, wordt gekoppeld aan geregistreerde (politie)gegevens over aangiftes en meldingen van delicten. Zo ontstaat een goed en onderbouwd beeld van belangrijke problemen, probleemlocaties (`hot spots') en probleemgroepen (`hot groups'). Op basis hiervan kunnen in nauwe samenspraak tussen gemeente, politie en justitie, de juiste prioriteiten worden gesteld en een effectieve, integrale aanpak worden ontwikkeld.

De `gebiedscan criminaliteit & overlast' is het resultaat van een meerjarig ontwikkelingstraject waaraan diverse regiokorpsen intensief hebben meegewerkt. De methodiek is door Bureau Beke in drie pilots succesvol getest, waarna het `groene licht' is gegeven voor een landelijke invoering bij alle politiekorpsen. Dit gebeurt onder verantwoordelijkheid van het landelijk project Programmaontwikkeling Gebiedsgebonden Politie. Een speciale training van wijkagenten en misdaadanalisten maakt daar deel van uit. Eind 2010 moet dat zijn gerealiseerd.

Toepassing
De toepassing van de `gebiedscan' verloopt in drie vaste, opeenvolgende stappen. Politieteams brengen, in samenwerking met gemeentelijke partners, in drie bijeenkomsten de belangrijkste prioriteiten op het gebied van criminaliteit en overlast, tot op wijkniveau, in beeld. Vervolgens worden de daaraan gekoppelde belangrijkste dader- of risicogroepen in wijk, buurt of gemeente in kaart gebracht. Het eindresultaat is een goed gedocumenteerd en onderbouwd wijkbeeld dat overzicht en inzicht combineert. Dit stelt het lokaal bestuur en de eigen politieorganisatie in staat de juiste prioriteiten te stellen en probleem - en resultaatgericht te sturen.

Met de praktijkvoorbeelden uit de drie pilots wordt de methodiek van de gebiedscan nader geïllustreerd. Deze voorbeelden laten zien hoe de koppeling van straat en systeemkennis leidt tot een beter inzicht in probleemlocaties (`hot spots') en probleemgroepen (`hot groups').

Het onderzoeksrapport is uitgegeven in de reeks Politiekunde van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van het kenniscentrum van de Politieacademie.