Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


10 mrt 2009

Veiligheidshuis Dordrecht open

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft op 9 maart 2009 het Veiligheidshuis arrondissement Dordrecht, Zuid-Holland Zuid officieel geopend. Het Veiligheidshuis richt zich op een afname van de recidive door jeugdige én volwassen veelplegers met tien procent en het terugdringen van de recidive door plegers van huiselijk geweld met 8 procent.

Deze en andere doelstellingen willen de ketenpartners in het Veiligheidshuis Dordrecht op 1 januari 2012 hebben bereikt. Met het ondertekenen van een convenant hebben de diverse partijen zich achter de doelstellingen van het Veiligheidshuis gesteld.

Rode draad

Rode draad door het hele convenant, dat concrete maatregelen bevat voor alle drie de doelgroepen (jeugd, veelplegers, plegers huiselijk geweld) waarop het Dordtse Veiligheidshuis zich richt is `vroegtijdig, snel, consequent, persoonsgericht, samenhangend en gelijktijdig reageren'. Dat vergt een goede ketenregie, waarbij alle partners relevante informatie delen en goed met elkaar samenwerken. Ook die intenties zijn in het convenant vastgelegd.

Cruciale rol

Minister Hirsch Ballin onderstreepte in zijn toespraak nog eens de cruciale rol van de Veiligheidshuizen in de strijd tegen de criminaliteit en overlast. `Wat hier gebeurt is de belichaming van het beleid: de persoonsgerichte aanpak in de praktijk', aldus de minister. `Elke "klant" krijgt een aanpak die bij hem of haar past. Dat kan zorg zijn, een combinatie van zorg en straf - zorg met een stok achter de deur - of, als iemand echt niet wil, alleen straf.'

Ketenkamers Dordrecht

Al sinds 2007 wordt in de Ketenkamers Dordrecht, de voorloper van het Veiligheidshuis, samengewerkt aan een sluitende aanpak van veelplegers en jeugd. In 2008 is deze samenwerking uitgebreid met een overleg huiselijk geweld, waaraan onder andere ook de GGD en Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) deelnemen.