Wageningen Universiteit en Researchcentrum investeren in personeel Juist tijdens crisis investeren in personeel

10 mrt 2009

De economische recessie raakt ook de tuinbouw, maar juist in deze periode moet je in je medewerkers investeren. Dat vinden althans de tuinbouwondernemers en -medewerkers die de afgelopen week meededen aan de workshop âModern werkgeverschapâ.

In deze eerste bijeenkomst stond de medewerker centraal. De ondernemers spraken met elkaar over de verschillende persoonlijkheidskenmerken van mensen. Dit deden ze aan de hand van een vooraf ingevulde test waaruit hun eigen profiel bleek. Er zaten relatief veel âideeënmensenâ tussen de cursisten, aldus trainer Robbert Huser van Alles voor groene arbeid. Hij daagde hen uit het eigen profiel te spiegelen aan de kenmerken van het personeel. Wordt het bedrijfsplaatje voldoende compleet gemaakt met âdoenersâ, âbeslissersâ en âdenkersâ, om er voor te zorgen dat het bedrijf op alle fronten goed voor de dag komt?

Vervolgens werd er in groepjes nagedacht over âinteressevragenâ die je een medewerker kunt stellen voor meer betrokkenheid en informatie. De link werd gelegd naar de functioneringsgesprekken. Daarbij kwam naar voren dat sommige medewerkers een functioneringsgesprek echt eng vinden en er wakker van kunnen liggen. De workshops dragen er mede aan bij om dit soort effecten te voorkomen, zodat medewerkers en ondernemers met elkaar kunnen werken aan een effectieve organisatie van het bedrijf. Ondanks dat het nu allemaal wat moeilijker gaat op veel bedrijven, geven de ondernemers met hun deelname aan de workshops een belangrijk signaal af. Tijd en energie stoppen in het personeelsbeleid werpt uiteindelijk op lange termijn zijn vruchten af.

In de volgende twee bijeenkomsten in maart komen respectievelijk de ondernemer en de ontwikkeling van het bedrijf in relatie tot het personeelsbeleid aan bod. Daarna doet de cursist een eerste aanzet voor zijn actieplan op personeelsgebied. De eerste resultaten hiervan worden besproken in het najaar op een gezamenlijke terugkomdag.

De workshops zijn het initiatief van diverse tuinbouworganisaties. Wageningen UR heeft het idee verder uitgewerkt met onder andere Gezond Beleid, Alles voor groene arbeid, LTO Noord en LTO Noord glaskracht. Over een week start een tweede workshopserie in het Westland en een derde serie wordt nog gepland voor West-Brabant. Ondernemers kunnen zich nog steeds aanmelden voor workshops in andere regioâs. Aanmelden tot 1 april bij projectleider Gerben Splinter, zie contactvenster.

Contact
Gerben Splinter
Gerben.Splinter@wur.nl
070-3358250