Universiteit Leiden

Het gaat beter maar nog niet goed

Langzaamaan maar gestaag dringen steeds meer vrouwen door in de top van de wetenschap. Europees draait Nederland mee in de middenmoot, landelijk doet Leiden het niet slecht. Het charter Talent naar de Top kan een volgende duw in de goede richting zijn.

Vice-rector Rietje van Dam ondertekent het charter Talent naar de Top. Naast haar Esther Raats-Coster, net aangesteld als voorzitter van de stichting Talent naar de Top. Ze was in 2006 Zakenvrouw van het Jaar.
Bekijk de cijfers (link naar pdf)
De cijfers van de VSNU

Mee in landelijke trend
Op 5 maart presenteerde directeur Bedrijfsvoering mr. Jan van der Boon op het symposium Female Leadership van de Universiteit Leiden de jongste cijfers met betrekking tot de `stand van de vrouw' bij de universiteit. De landelijke trend doet zich ook in Leiden voor: langzaam dringen meer vrouwen door de top van de universiteit, zowel in de wetenschap als in de ondersteunende functies.

Europese middenmoot
Europees draait Nederland mee in de middenmoot: Finland en Zweden doen het flink beter, Italië en Duitsland slechter. In vergelijking met Europa, gaan de Verenigde Staten voorop. Leiden loopt goed in de pas met andere Nederlandse klassieke universiteiten: het verschil draait om maximaal enkele procenten. Of dat net niet of net wel tot een koppositie leidt is helaas uit de grafiek niet af te leiden.

Spoeling wordt dunner

De problemen zijn echter nog steeds hetzelfde: hoewel de jonge aanwas in de personen vrouwelijke promovendi groot is, wordt de vrouwelijke spoeling dunner naarmate de functies hoger worden. Van de hoogleraren is 16,6% vrouw; van de wetenschappelijke functies wordt ongeveer 25% door een vrouw bezet, terwijl het aantal vrouwelijke promovendi de 50% nadert.

Foto: Het symposium Female Leadership. De sprekers prof.mr. Els Goulmy (spreekster), mr. Jan van der Boon (spreker) en vice-rector prof.dr. Rietje van Dam, en Esther Raats-Coster.

Kwantificeerbare vooruitgang
Het symposium `Female Leadership'werd gehouden naar aanleiding van 8 maart, Internationale Vrouwendag. Na afloop tekende prof.dr. Rietje van Dam, vice-rector van de Leidse universiteit, het charter Talent naar de Top. Een van de doelen van het charter is: een kwantificeerbare vooruitgang boeken: méér vrouwen in hogere functies.

Bekijk de powerpointpresentie (link naar pdf) De cijfers van de VSNU

(10 maart 2009/CH)

10/3/2009