Provincie Utrecht

Provincie bouwt aan bestemming Utrecht

10-3-2009 -

`Utrecht' laden als een provincie met een aantrekkelijke culturele en zakelijke bestemming. Dat is één van de nieuwe ambities in het ontwerp beleidsprogramma "Bestemming Utrecht" dat Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. In de nieuwe plannen voor de komende jaren zet het college onder andere in op promotie van tien cultuurtoppers die jaarlijks meer dan 125.000 bezoekers trekken.

De provincie Utrecht heeft een rijke cultuurhistorie en daardoor veel interessante attracties. Om deze beter voor het voetlicht te brengen, willen GS in de periode 2009-2012 de nadruk leggen op een beperkte groep publiekslocaties met een landelijke aantrekkingskracht. De provincie wil met de betrokken partijen werken aan het vertellen van dat verhaal, door een gezamenlijke promotie- en themacampagne te ontwikkelen, waarbij ook ruimte is voor de betekenis van de afzonderlijke locaties. Daarbij wordt gedacht aan de ontwikkeling van audiotours en gezamenlijke toeristische arrangementen.

Een belangrijke taak voor de provinciale promotie is weggelegd voor de stichting Utrecht Toerisme & Promotie (UTR). Om het zakelijk toerisme te stimuleren, is op initiatief van de provincie een samenwerkingsverband opgezet met gemeenten en bedrijfsleven. In de promotieactiviteiten wordt ook aandacht besteed aan stimulering van Utrechtse bestemmingsregio's als de Heuvelrug, het Groene Hart en het Vecht- en Plassengebied. Ook het thema innovatie krijgt in diverse projecten meer aandacht dan voorheen.

Evenementen, bikers, skeelers
Verder ondersteunt de provincie gezichtsbepalende evenementen als de Vrede van Utrecht en het Europees Jeugd Olympisch Festival in 2013. In het landelijk gebied richten de actviteiten van de provincie zich vooral op de aanleg en verbetering van fiets- en wandelpaden. Ook komen er meer mogelijkheden voor skeeleren en mountainbiken.

Met de uitvoering van het nieuwe beleidsprogramma is een totaalbedrag gemoeid van ruim 17 miljoen euro. Definitieve besluitvorming vindt plaats in de vergadering van Provinciale Staten op 8 juni 2009.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196