Huisdieren bieden troost in Crisistijd

10/03/2009 17:17

Stichting "Met Dieren Meer Mens"

Hilversum, 10 maart 2009 - Economische malaise, crisis, bezuinigen en ontslagen: de kranten staan er bol van. Al jaar en dag zijn er onderzoeken bekend waaruit blijkt dat mensen in moeilijke tijden troost zoeken en vinden bij hun huisdier. De Stichting Met dieren meer mens heeft als doelstelling die positieve effecten van het hebben van huisdieren op het leven en welzijn van mensen onder de aandacht te brengen. Dit doet de Stichting onder andere door de Verkiezing Huisdier van het Jaar 2009 te organiseren, waarbij de relatie tussen mens en dier centraal staat.

Huisdierbezitters zijn gezonder, dat is inmiddels algemeen bekend. Dit komt niet zozeer door een gezondere leefstijl of hun sociaal economische status, maar blijkt het gevolg van minder eenzaamheid en meer lichaamsbeweging van mensen met dieren. Wetenschappelijk medewerker van de Stichting Met dieren meer mens, dr. Nienke Endenburg vertelt: "Door, al dan niet gedwongen, ontslag verkeert men een bepaalde periode in een soort roes. Na het ongeloof volgt meestal boosheid, frustratie en verdriet of een combinatie daarvan. Het gevaar is dat mensen in zo'n situatie in een sociaal isolement raken, maar door een huisdier worden ze positief gedwongen om toch naar buiten te gaan om de hond uit te laten of voeding voor de kat te kopen."

Ook voor kinderen is het hebben van een huisdier een hele goede uitlaatklep. Of je nu boos of verdrietig bent, dieren zijn er altijd voor je, lopen niet weg en oordelen niet. Ook een vast patroon van verzorgen biedt houvast als er de thuissituatie allerlei andere zaken veranderen, omdat bijvoorbeeld één van de ouders zijn of haar baan is kwijt geraakt. Naast de relationele aspecten is het wetenschappelijk bewezen dat mensen met huisdieren een minder hoge bloeddruk hebben, beter tegen stress bestand zijn, minder vaak de dokter bezoeken en last but not least eerder genezen verklaard kunnen worden!

Het zomaar aanschaffen van huisdieren als remedie tegen stress, is echter niet aan te raden. De Stichting Met dieren meer mens stelt dat het hebben van huisdieren op een verantwoorde manier dient te gebeuren. Een huisdier kiest men als het goed is weloverwogen en het is belangrijk dat een dier ook bij jou en je thuissituatie past.

Het is natuurlijk een verschil of je een hond aanschaft en moet onderhouden of een konijn.

Een huisdier heeft men voor een aantal jaren, kost tijd én geld. Dit laatste is mogelijk in deze economisch mindere tijden een probleem, maar met de juiste verzorging en goede voeding, kan men de te verwachte kosten inzichtelijk maken en men krijgt er heel veel voor terug!

Er is nu ook weer een leuk dierenprogramma op televisie, DierZ genaamd. Daarin komen diergerelateerde vragen over (op)voeding en verzorging van diverse huisdiersoorten aan bod. Tevens is er een vast item van de Stichting Met dieren meer mens te zien met genomineerde kandidaten voor de Verkiezing Huisdier van het Jaar. De Stichting portretteert eigenaren met hun dier, met stuk voor stuk bijzondere verhalen over de speciale band die zij met elkaar hebben. DierZ is iedere zaterdag te zien bij RTL 4 om 17.00 uur.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.huisdiervanhetjaar.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,