Leefbaar Rotterdam


dinsdag, maart 10, 2009

Ingeburgerden niet meer oproepen

Wethouder Cultuur en Participatie Grashoff zegde vandaag toe dat mensen die al aan hun inburgeringsplicht hebben voldaan, niet meer opgeroepen worden om op gesprek te komen bij het Centraal Inburgeringsloket. Dit deed hij naar aanleiding van vragen die Leefbaar raadslid Anita Fähmel hier vorige week over stelde.

Het Centraal Inburgeringsloket van de gemeente Rotterdam bepaalt of iemand inburgeringsplichtig is. Inburgeringsplichtigen ontvangen vervolgens een brief met een uitnodiging om op gesprek te komen. In de brief wordt ook kenbaar gemaakt dat bij niet verschijnen een boete volgt. Leefbaar Rotterdam heeft hier de afgelopen twee jaar op aangedrongen en vindt het dan ook een prima boodschap.

Nu is echter gebleken dat deze brieven ook verstuurd worden naar inwoners die onder de WIN (Wet Inburgering Nieuwkomers) hebben deelgenomen aan het inburgeringsprogramma en daarmee voldaan hebben aan de verplichtingen in het kader van deze wet. Deze mensen hebben hun inburgering afgerond en hebben hier de juiste certificaten voor behaald. De kosten van de inburgering en eventuele vervolgcursussen heeft men zelf betaald. Dat zij nu deze brief ontvangen, is voor velen onbegrijpelijk. Ze zijn kwaad en het jaagt hen wederom op kosten, omdat ze een halve dag vrij moeten nemen of extra kinderopvang moeten regelen. Als iemand bij de afspraak niet alle certificaten bij zich heeft, moet er opnieuw een afspraak gemaakt worden bij een andere ambtenaar om het taalniveau te toetsen. Fähmel: Als iemand in 2003 zijn rijbewijs heeft behaald en in de tussentijd veranderen de verkeersregels, is het behaalde rijbewijs nog steeds geldig. Het komt er dus op neer dat je als goede burger aan je verplichting hebt voldaan. Maar halverwege de wedstrijd verandert iemand de spelregels en moet je weer opnieuw beginnen.

Wethouder Grashoff gaf in de commissie toe dat de brief aan deze groep ongepast is en dat zij vanaf vandaag geen oproep meer zullen ontvangen. Fähmel eiste dat de wethouder middels een brief zijn excuses zou aanbieden aan deze mensen. De wethouder antwoordde hierop dat hij wel de intentie had om dit netjes af te handelen, maar dat hij dit niet voor de volle honderd procent kon garanderen. Fähmel: Dit is onbegrijpelijk. Als je weet wie je uitgenodigd hebt, dan weet je toch ook wie je een excuusbrief moet sturen? Maar ik ben blij dat dit teruggedraaid wordt. Het scheelt weer een hoop geld en ergernis.

Door d j weisbeek op 2009 03 10

Je zal zo iemand in je bedrijf hebben die logistic doet ,gaat er nou wel eens iets goed !!! GROET!!!!!
Page 1 of 1 pages