SGP


10 - 03 - 09 | SGP: HPV-campagne niet effectief SGP: HPV-campagne niet effectief

De campagne om meisjes in te laten enten tegen baarmoederhalskanker schiet tekort en is voor een deel ook overbodig. Dat stelt de SGP-fractie in de Tweede Kamer. SGP-fractievoorzitter Van der Vlies heeft over de vaccinatiecampagne tegen het HPV-virus vragen gesteld aan minister Klink van Volksgezondheid. Aansluitend bij epidemiologen die eveneens vraagtekens zetten bij de effectiviteit van de huidige campagne, ziet de SGP drie bezwaren. Ten eerste het feit dat in de voorlichting de meest effectieve manieren om baarmoederhalskanker te voorkomen, te weten seksuele onthouding en/of een monogame relatie, niet genoemd worden. Ten tweede: het HPV-virus kan heel makkelijk worden opgespoord met het bekende uitstrijkje tijdens het vijfjaarlijkse bevolkingsonderzoek. Drie. De vaccinatie biedt slechts schijnzekerheid omdat het vaccin slechts beschermd tegen slechts twee van de dertien HPV-varianten.

---

SGP: HPV-campagne niet effectief

Vragen van het lid Van der Vlies aan de minister van VWS over het HPV-vaccin.


1. Heeft u kennisgenomen van het bericht âBaarmoederhalskanker vermijdbare ziekteâ ?


2. Wat is uw reactie op de conclusie van het hoofd pathologie van Erasmus MC/Daniel den Hoed, namelijk dat meisjes die een monogaam huwelijk aangaan en vóór hun huwelijk daar ook naar leven, geen HPV-vaccinatie nodig hebben? Erkent u dat vooraanstaande epidemiologen al eerder in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde vraagtekens hebben gezet bij de effectiviteit van deze prik ? Wat is hierop uw reactie?


3. Bent u het met mij eens dat de kans dat een meisje of een vrouw het HPV-virus oploopt in geval van een monogame relatie ongeveer 10% is? Waarom wordt in de voorlichtingscampagne dan alleen maar condoomgebruik genoemd als preventieve maatregel tegen het oplopen of verspreiden van het virus. Waarom wordt er geen aandacht geschonken aan de themaâs seksuele onthouding of een monogame relatie? Is de minister voornemens dat alsnog te doen?


4. Wat is uw reactie op het feit dat baarmoederhalskanker ook kan worden opgespoord en behandeld als meisjes of vrouwen zich via het vijfjaarlijkse uitstrijkje vroegtijdig laten diagnosticeren tijdens het bevolkingsonderzoek?


5. Klopt het dat het HPV-vaccin slechts tegen 2 van de tenminste 13 HPV-varianten bescherming biedt die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken, wat in de praktijk betekent dat slechts 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker met het vaccin gedekt is? Bent u het met mij eens dat het vaccin in dat geval schijnzekerheid biedt aan meisjes? Wordt het risico daardoor niet veel groter dat HPV-gevaccineerde vrouwen zich niet meer laten onderzoeken tijdens het bevolkingsonderzoek?


6. Bent u het met mij eens dat de bijwerkingen van het HPV-vaccin nog niet duidelijk zijn? Bent u het met mij eens dat er meer duidelijkheid moet komen over de effecten van het HPV-vaccin?

Nederlands Dagblad, 6 maart 2009
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:2001-4,
http://www.ntvg.nl/publicatie/onvoldoende-gronden-voor-opname-van-vac- 315598/volledig

http://www.npvzorg.nl/nieuws-en-publicaties/persberichten-npv/nieuws-i tem/artikel/ideologische-hpv-vaccinatie-vorm-van-dure-schijnzekerheid/ en
http://www.npvzorg.nl/fileadmin/volwassenen/Notitie_HPV-vaccinatie.pdf