Waterschap Roer & Overmaas


zwerfvuil in Heerlen

Aftrap Limburgse aanpak zwerfvuil in Heerlen

Combinatieklas 6/7 van de Openbare basisschool de Tovercirkel in de wijk Heerlerbaan te Heerlen zorgen dinsdag 10 maart samen met voorzitter Jan Schrijen van het Waterschap Roer en Overmaas en wethouder Offermans van de gemeente Heerlen voor de aftrap van de aanpak van zwerfvuil in Limburg.

Terreinbeheerders, recreanten en overheden hebben veel hinder van het vuil dat door wind en vooral water over grote afstanden wordt meegevoerd. Jaarlijks moeten duizenden kilo's afval langs de Maas, de beken, wegen en natuurterreinen worden verwijderd. Waterschap Roer en Overmaas, Rijkswaterstaat Limburg en ARK Natuurontwikkeling werken samen om dit probleem aan te pakken. Ze doen dit via opruimacties, onderzoek, bewustwording en voorlichting (onder andere via de site www.zwerfvuil.eu).

De leerlingen van de Tovercirkel krijgen eerst uitleg over het doel van het zwerfvuil project en vertrekken rond 10.00 uur van school en starten met de opruimactie vanaf de bron Caumerbeek (bij de Corisbergweg) langs de Caumerbeek en 1ste zijtak naar de Schiffelerbeek en trekken vervolgens langs de vijvers en sportvelden Kaldeborn terug naar de basisschool. Medewerkers van de buitendienst van WRO en medewerkers van de dienst Openbare werken van de gemeente Heerlen zijn ook aanwezig en zorgen voor de afvoer van het verzamelde afval. Bedoeling is dat de kinderen tijdens het opruimen de verschillende soorten afval turven om naderhand een analyse te kunnen maken. Na terugkomst worden de resultaten van de opruimactie door de kinderen verder uitgewerkt in een presentatie. Later zullen de kinderen de resultaten van de opruimactie aan het Waterschap Roer en Overmaas (Jan Schrijen) en de gemeente Heerlen (wethouder Offermans) presenteren.

Lespakket
Voor scholen hebben bovenstaande partners een lespakket voor de groepen 7 en 8 ontwikkeld dat bestaat uit een les op school en een opruimactie in de ochtend. Dit voorjaar gaan enkele schoolklassen uit Heerlen, Nieuwstadt en Maastricht ermee aan de slag langs respectievelijk de Caumerbeek, Geleenbeek en de Maas. Veel leerlingen zijn verbaasd over de omvang van de hoeveelheid vuil. Het besef dat het snoeppapiertje dat zij weggooien leidt tot duizenden kilo's vuil opent doorgaans de ogen van de leerlingen die deelnemen aan de opruimacties. Een leerling die deelnam verwoordde het als volgt: "We hebben samen gezorgd voor deze rotzooi en daarom moeten we het ook samen opruimen!" Scholen die in het kader van het Milieu-Ontmoetings-Programma (MOP, in de 2e en 3e week van juni) geĂŻnteresseerd zijn om deel te nemen kunnen contact opnemen met Ruud van Heel van het Waterschap Roer en Overmaas: tel. 046-4205700 of een mail sturen naar r.vanheel@overmaas.nl. Het Waterschap Roer en Overmaas, Rijkswaterstaat en ARK zorgen voor het lesmateriaal, de handschoenen, prikstokken en vuilniszakken en zorgen er in veel gevallen samen met gemeenten voor dat het verzamelde vuil wordt afgevoerd.

klik hier voor de radiouitzending van L1 met commentaar van Jan Schrijen, voorzitter van het Waterschap Roer en Overmaas