Woonbond


10-03-2009

Woningstichting Servatius in problemen

Algemeen-directeur Leks Verzijlbergh van woningstichting Servatius in Maastricht is door de raad van toezicht (RvT) voor een maand geschorst. Gezien de uitlatingen van vice-voorzitter Harry Fekkers van de RvT in NRC Handelsblad zal de directeur zeer waarschijnlijk definitief moeten vertrekken. Aanleiding voor de schorsing zijn flinke verliezen bij een aantal (commerciële) projecten van Servatius. En dan hebben we het niet over een paar grijpstuivers, aldus Fekkers. De jaarrekening over 2008 sluit met een verlies van 10 miljoen euro, terwijl een positief resultaat van 2,2 miljoen was begroot.

Servatius staat al enige tijd bekend als een corporatie die regelmatig de grenzen opzoekt en zelfs letterlijk overschrijdt. Momenteel loopt er nog een juridische procedure van de staat tegen Servatius over een woningbouwproject in het Belgische Luik. Servatius is ondanks een verbod van de minister van VROM met dit project gestart. Daarnaast heeft Servatius vorig jaar een fors gedeelte van haar sociale huurwoningenbezit zonder de vereiste toestemming van de minister van WWI ondergebracht in een commerciële BV.

Servatius, een relatief kleine corporatie van zon 7.000 woningen, heeft momenteel een aantal grote en risicovolle projecten onderhanden. Naast het project in Luik wordt onder meer een grootschalig universitair campuscomplex gerealiseerd, is de monumentale Lambertuskerk aangekocht om te verbouwen tot kantoorruimte, worden op het Ceramiqueterrein drie prestigieuze kantoortorens gebouwd en is de Ridderbrouwerij aan de Maasoever aangekocht. Het zijn financieel stuk voor stuk riskante projecten.

De Woonbond vindt de optelsom van risicos niet aanvaardbaar en voor een relatief kleine corporatie als Servatius disproportioneel. Beleidsmedewerker René van Genugten: Zoals nu blijkt gaat dat ten koste van het vermogen van de corporatie, dat is bestemd voor de volkshuisvesting en niet voor commerciële projectontwikkeling. Te vrezen valt dat de verliezen bij Servatius nog verder zullen oplopen. En er vallen vraagtekens te zetten bij de rol van de raad van toezicht, die met al deze projecten heeft ingestemd.