Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. RVZ: Goed bestuur voorwaarde voor betere kwaliteit van zorg

RVZ: Goed bestuur voorwaarde voor betere kwaliteit van zorg

Nieuwsbericht, 10 maart 2009
Medisch specialist bekijkt de planningsborden van operaties.

Toezicht op de kwaliteit van zorg moet beter. Daarom moeten er scherpere eisen worden gesteld aan het interne toezicht in de zorg.

Raden van Bestuur moeten moeten mogelijkheden krijgen om medisch specialisten ter verantwoording te roepen. Aan de raden van toezicht, die de directies controleren, moeten meer eisen worden gesteld.

Dat staat het een adviesrapport `Governance en kwaliteit van zorg' van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), dat minister Klink vandaag in ontvangst nam.

Specialisten te veel macht

Volgens de RVZ hebben medisch specialisten te veel macht binnen ziekenhuisorganisaties. Specialisten controleren via eigen commissies elkaars functioneren, maar de ziekenhuisdirectie krijgt vaak geen inzicht in de rapportages. Voorzitter Meijerink van de RVZ vindt dat de artsen gedwongen moeten kunnen worden de rapportages af te staan aan de leiding van het ziekenhuis. Die moet dan kunnen optreden tegen dokters die slecht werk leveren.

Beleidsvorming

Minister Klink zei bij het in ontvangst nemen van het rapport 'dat het advies van de RVZ belangrijk is voor mijn beleidsvorming rond het onderwerp toezicht in de zorg'. Hij is voorstander van de ontwikkeling van veiligheidsnormen om de kwaliteit van de zorg te garanderen. Voor de zomer stuurt de minister nog een brief naar de Tweede Kamer over toezicht in de zorg.