Openbaar Ministerie


* >Om eist werkstraf voor 21-jarige hacker

Om eist werkstraf voor 21-jarige hacker

10 maart 2009 - Landelijk Parket

Voor de rechtbank in Rotterdam heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en een werkstraf van 240 uur geëist tegen een 21-jarige man, vanwege een inbraak via internet bij twee Amerikaanse computerspellenbedrijven. Het OM vindt ook dat de Maastrichtenaar schuldig is aan diefstal van creditcardgegevens van een online ticketbedrijf in Engeland. De gegevens gebruikte hij bij aankopen op internet en bij online pokergames.

De verdachte brak vermoedelijk in op het computernetwerk van de Amerikaanse bedrijven Activision en `Valve Software Corporation'. Hij haalde illegaal informatie van de servers. Zo zou hij in 2006 van de server van Activision een kopie hebben gestolen van het computerspel `Enemy Territory: Quake War'. Het spel was toen nog in ontwikkeling. Wanneer de verdachte het spel illegaal op de markt had gebracht, had Activision een schade van 40 miljoen dollar kunnen lijden. Van het computernetwerk van Valve Software Corporation zou de hacker in 2007 klantinformatie en creditcardgegevens hebben gedownload.

De bewijzen van zijn inbraken plaatste de hacker publiekelijk op internet. Hij chanteerde de bedrijven vervolgens. Hij vertelde dat ze met `iets goed moesten komen' om verdere openbaarmaking te voorkomen. De verdachte probeerde zo aan stickers, T-shirts en andere `gadgets' te komen.

Uit het onderzoek door het Team High Tech Crime van de dienst Nationale Recherche van het KLPD blijkt verder dat de verdachte daarnaast nog beschikte over de creditcardgegevens van een ticketbedrijf in Engeland. Daarmee plaatste hij bestellingen voor laptops, beeldschermen en MP3-spelers op internet.

De officier van justitie noemt het hacken van computers van bedrijven een `ernstige inbreuk op de rechten van derden': "Dat hij dat kon doen vanuit zijn woning in Maastricht en hij dus niet in woningen of bedrijven hoefde in te breken, maakt het niet minder groot" stelt de officier van justitie: "Met de dreigingen die door de verdachte zijn geuit, wordt grote inbreuk gemaakt op het nog steeds toenemende economische belang van de informatie- en communicatietechnologie".

Daarnaast vindt de officier dat door het overnemen van creditcardgegevens, het betalingsverkeer via internet wordt ondermijnd. Ze stelt dat dankzij tijdig ingrijpen van politie en justitie de schade nog relatief beperkt is gebleven.