Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden De Roon en Wilders over diefstal van hulpgoederen door Hamas

10-03-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden De Roon en Wilders over diefstal van hulpgoederen door Hamas. Deze vragen werden ingezonden op 6 februari 2009 met kenmerk 2009Z020117 / 2080912330.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. M.J.M. Verhagen

Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken en de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van de leden De Roon en Wilders (PVV) over diefstal van hulpgoederen door Hamas.

Vraag 1

Kent u de berichten "Hamas haalt pakhuis van VN leeg" 1) en "Hamas berooft Gaza-bevolking van hulpgoederen"? 2)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Hoeveel geld stelt Nederland - direct of indirect - structureel en incidenteel beschikbaar voor hulpverlening aan de bevolking van de Gazastrook?

Antwoord

Nederland heeft in 2008 EUR 8 mln. bijgedragen aan noodhulp voor de Palestijnse Gebieden. Deze hulp werd verstrekt via de volgende kanalen: EUR 4,4 mln. aan UNRWA (United Nations Relief and Works Agency), EUR 1 mln. aan WFP, EUR 1 mln. aan Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS), EUR 800.000 aan OCHA en EUR 800.000 aan PARC (Palestinian Agricultural Relief Committee).

Daarnaast verstrekt Nederland jaarlijks een ongeoormerkte bijdrage van EUR 15 mln. aan UNRWA. Deze bijdrage kan (deels) ook ten goede komen aan Palestijnse vluchtelingen die in vluchtelingenkampen buiten de Palestijnse Gebieden verblijven.

Naar aanleiding van de recente vijandelijkheden in Gaza stelde de minister voor Ontwikkelingssamenwerking in januari jl. een bijdrage van EUR 3 mln. beschikbaar voor noodhulp aan Gaza (EUR 2 mln. via UNRWA en EUR 1 mln. via PRCS).

Vraag 3
Wilt u nu onmiddellijk alle Nederlandse hulpverlening aan Gaza stopzetten en u ervoor inzetten dat ook de hulpverlening door de VN wordt stopgezet, totdat zeker is gesteld dat Hamas de hulpgoederen niet zal stelen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen?

Antwoord

Neen, de regering is niet voornemens zich ervoor in te zetten dat de hulpverlening van de VN wordt stopgezet.

Het uitgangspunt van het Nederlandse humanitaire beleid is het lenigen van acute noden in de wereld. Deze hulpverlening is neutraal en onafhankelijk. Nederland verleent deze hulp dan ook bij voorkeur via de VN en/of het Rode Kruis. Gezien de omvangrijke humanitaire noden door de recente vijandelijkheden, heeft Nederland in januari jl. reeds besloten hogergenoemde hulpbijdrage aan de getroffen bevolking beschikbaar te stellen. De specifieke noden in het gebied zijn vastgelegd in het VN-hulpverzoek voor de Palestijnse Gebieden 2009 (Consolidated Appeal/CAP). De hulp die door o.a. UNRWA wordt geboden is gericht op primaire hulpverlening zoals voedselhulp, medische zorg en onderdak. De VN, en met name UNRWA, speelt een cruciale rol in de hulpverlening in de Palestijnse Gebieden en deze rol is nog belangrijker geworden na de recente vijandelijkheden in Gaza en de verslechtering van de humanitaire situatie die daar het gevolg van is.

Inmiddels zijn, naar zeggen van de VN, alle hulpgoederen teruggegeven. De VN heeft daarop besloten de activiteiten in Gaza te hervatten. UNRWA heeft direct duidelijk gemaakt dat het niet accepteert wanneer hulpgoederen, die door de internationale gemeenschap zijn gefinancierd, gestolen worden. Zoals het zich nu laat aanzien heeft de ferme reactie van UNRWA het gewenste resultaat gehad.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl