Gemeente Almere

College presenteert groen plan voor De Meridiaan

02-03-2009

Meridiaan Poldersfeer De Meridiaan in Almere Buiten krijgt een kwaliteitsimpuls. In de Nota van Uitgangspunten, die wethouder Arno Visser vandaag, maandag 2 maart 2009, presenteerde, spelen groen, water, rust en ruimte de hoofdrol. Om de plannen voor de Meridiaan uit te voeren heeft de gemeente EUR 6 miljoen vrijgemaakt, naast de 0,5 miljoen die al beschikbaar was voor een grote speelvoorziening.

De Nota van Uitgangspunten is een plan met ambitie en het resultaat van een intensieve periode. Op basis van gesprekken met bewoners heeft de gemeente de inhoudelijke programmering voor de Meridiaan samengesteld. Met deze Nota van Uitgangspunten komt het college tegemoet aan de wensen en ideeën van de omwonenden en gebruikers van het park om het groene karakter van de Meridiaan te versterken en te behouden. Op dinsdag 10 maart presenteert de gemeente de Nota van Uitgangspunten tijdens een inloopavond aan alle geïnteresseerden. Tussen 16.00 uur en 21.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom in ROC Almere Buiten. Om 19.30 uur licht wethouder Arno Visser de plannen toe.

Sferen
De Meridiaan wordt verdeeld in verschillende sferen. Een bossfeer, tuinsfeer, centrumsfeer en poldersfeer. Deze sferen versterken de kracht van de verschillende delen in het gebied. De Warmoezerij in het noorden bij Jeugdland en de Scouting wordt een bijzondere publiekstrekker. Bezoekers beleven hier het buitenleven. Ernaast komt een grote `natuurlijk spelen' plek waar kinderen zich kunnen uitleven. In het zuiden aan de Lage Vaart komt een theehuis dat per voet, fiets of boot te bereiken is. Een fietspad van noord naar zuid leidt bezoekers door het hele gebied en sluit bovendien aan op de omliggende wijken én de Oostvaarderplassen. De goede verbindingen benadrukken de samenhang van de Meridiaan.

Wonen
Binnen de plannen voor de Meridiaan is er ook ruimte voor de komst van nieuwe woningen. Op zoek naar een goed evenwicht tussen helemaal geen nieuwe woningen en `volbouwen', bevat de Nota van Uitgangspunten drie woningbouwlocaties:

- Rondom de Dagenweg: ongeveer 35 villa's in het groen. Villa's op grote kavels, waardoor het groene karakter in dat gebied blijft bestaan.

- Bij de Havenkom: een appartementsgebouw tegen het spoor, met op de begane grond recreatie- en horecavoorzieningen. - Ten westen van de Havenkom, waar nu tijdelijke starterswoningen staan, komen appartementen voor starters of senioren. - In de Bloemenbuurt, net buiten de Meridiaan, aan de Lage Vaart, een klein appartementengebouw.

Besluitvorming
Na de inloopbijeenkomst voor bewoners, praat de gemeenteraad over de Nota van Uitgangspunten tijdens de Politieke Markt. De Nota van Uitgangspunten is de basis voor het opstellen van een Ontwikkelingsplan. Bij het opstellen van het Ontwikkelingsplan worden de omwonenden, Jeugdland en de Scouting betrokken. Naar verwachting is het Ontwikkelingsplan dit najaar gereed voor besluitvorming op de Politieke Markt. Gelijktijdig met het Ontwikkelingsplan wordt een plan opgesteld voor onderhoud en omvorming van het groen en voor realisatie van de avonturenspeelplaats. Op basis daarvan kunnen we dit najaar met het werk beginnen.

Beschrijving sfeergebieden

Bossfeer
In het noorden van het plangebied, bij Jeugdland en de Scouting, komt een combinatie van duurzaam bos, hoogstamboomgaarden in combinatie met begrazing en tuinbouw. Ook is er plaats voor stadslandbouw: De Warmoezerij. Deze `stadsboerderij' kan eventueel gecombineerd worden met kleinschalige vorm van zorg in de vorm van dagbesteding of een woonvoorziening, een horecavoorziening, kinderopvang en educatie. Ook zal in dit gebied de nieuwe avonturenspeelplaats een plek krijgen.

Tuinsfeer
De bossfeer loopt via een natuurlijk aangelegde tuin over in de tuinsfeer: een groene omgeving, waar dieren kunnen grazen en speelvoorzieningen voor kinderen staan. Bewoners kunnen hier picknicken. In het gebied direct ten noorden van de spoorbaan komt een bloementuin met eventueel een kas, waar subtropische planten verbouwd worden.

Centrumsfeer
Bij de huidige Havenkom komt woningbouw, recreatie en horeca met terras aan een aantrekkelijk plein. Dit sluit goed aan op het centrum van Buiten. De Havenkom wordt groter, waardoor er bijvoorbeeld roeiboten, kano's en/of waterfietsen verhuurd kunnen worden. Rondom de Havenkom komt een aantrekkelijke wandelkade. Zo wordt dit gebied de `thuishaven' van de Meridiaan.

Poldersfeer
Het huidige Meridiaanpark ademt de poldersfeer uit. De openheid in dit gebied gaat nog meer benadrukt worden. Op het meest zuidelijke deel, bij de Lage Vaart, komt een theehuis. Deze is te voet, op de fiets of met de boot bereikbaar. Ook wordt een speelvoorziening toegevoegd.

Rode loper
De rode loper wordt een wandel/fietspad van noord naar zuid door de hele Meridiaan. Bezoekers kunnen via de rode loper het hele gebied bereiken. Het pad gaat onder de Evenaar en het spoor door en sluit aan op de route naar de Oostvaardersplassen.