Gemeente Coevorden

Voorlichtingsbijeenkomst over gasproductie Geesbrug

kombord Geesbrug Northern Petroleum Nederland houdt op dinsdag 10 maart om 20.00 uur (inloop: 19.30 uur) een voorlichtingsbijeenkomst in De Tiphof, Lindelaan 2, in Geesbrug. Het bedrijf wil gas produceren aan de Verlengde Hoogeveensevaart in Geesbrug. De locatie is hiervoor reeds bestemd, maar er moeten nog diverse vergunningen worden verleend om dit mogelijk te maken.

Het gas zal, na een minimale behandeling, per pijpleiding naar een behandelingstation van de NAM worden getransporteerd om daar verder te worden behandeld. Uiteindelijk wordt het gas aan het gastransportnet van Gasunie geleverd.

Werkzaamheden aan put

Op de locatie in Geesbrug is een kleine installatie nodig om het gas door te voeren naar NAM, maar eerst moet de bestaande put geschikt worden gemaakt voor de voorziene gasproductie. De werkzaamheden aan de put worden uitgevoerd met een mobiele hefinstallatie die op de put wordt geplaatst. Nadat deze werkzaamheden zijn uitgevoerd, wordt de put gestimuleerd. Dit houdt in dat er een behandeling wordt gedaan om de gasproductiecapaciteit van de put te verhogen. Na de behandeling moet de put worden opgeschoond. Bij het opschonen van de put stroomt gas naar de oppervlakte. Dit wordt gedurende enkele dagen via een fakkel verbrand. Voor de behandeling en het opschonen worden ook mobiele installaties gebruikt.

Planning

Zoals de planning nu verloopt, worden deze werkzaamheden in april/mei uitgevoerd en nemen ze zo'n vier tot vijf weken in beslag. Als deze werkzaamheden zijn afgerond, wordt de locatie weer achtergelaten in de huidige staat in afwachting van de verdere ontwikkeling voor definitieve productie.

Extra vrachtverkeer

Gedurende de werkzaamheden is er extra vrachtverkeer in de nabije omgeving. Tevens is tijdens het opschonen van de put de fakkel te zien.