Gemeente Rotterdam

Deze week vergaderen drie commissies op stadhuis en gaat de commissie FIBS op bezoek bij de Roteb. De commissieleden bekijken daar hoe de gescheiden afvalverzameling van huishoudelijk afval in Rotterdam functioneert. Lees verder voor meer informatie en voor de agenda's van de andere commissies

Commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie
Dinsdag 10 maart 9.30 uur
In de commissievergadering komt het voorstel tot vaststelling van de Verordening langdurigheidstoeslag Rotterdam 2009 aan de orde. De langdurigheidstoeslag is een aanvulling op het inkomen voor personen die langdurig van een laag inkomen afhankelijk zijn. Verder behandelt de commissie een voorstel tot wijziging van de Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand. Ook bespreekt de commissie uitgebreid over de Basisinfrastructuur Sociaal, dat gaat over de vraag welke basis-welzijnsvoorzieningen gegarandeerd in de stad moeten worden aangeboden en waar dit moet gebeuren. Verder staat op de agenda de gemeentelijke regie bij voorzieningen van dak- en thuislozen in deelgemeente Kralingen-Crooswijk. De commissie behandelt ook het vernieuwde plan van aanpak voor inburgering. Als laatste komt aan bod het afdoeningsvoorstel van de motie-Wijntuin "Meer kans op participatie".

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport Woensdag 11 maart 9.30 uur
Roteb, Kleinpolderplein 5 en AVR-Van Gansewinkel, Kreekweg 80 in Vlaardingen
De commissieleden bereiden zich voor op de behandeling van de Voortgangsnotitie Afvalbeleid. Zij bekijken daarom door middel van een externe oriëntatie hoe de gescheiden afvalverzameling van huishoudelijk afval in Rotterdam functioneert. Hoe kan of moet dit beleid eventueel aangepast worden? De commissieleden gaan op bezoek bij de Roteb en bekijken bij de vestiging van AVR-Gansewinkel in Vlaardingen de scheidingsinstallatie bouw- en sloopafval en de systematiek van nascheiding van afval.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur
Woensdag 11 maart 14.00 uur De commissie spreekt over de knelpunten bij het vinden van voldoende locaties voor bewegingsonderwijs en de wijze waarop deze knelpunten worden opgelost. De wethouder geeft in zijn brief aan dat voor een aantal scholen de optimale situatie nog niet is bereikt. Hij hoopt dit op te lossen door nieuwe gymzalen en Lekker Fit-zalen in 2009 en 2010 te laten bouwen. Verder bespreekt de commissie de voortgangsrapportage Jonge Moeders 2007 en 2008. Dit programma is tot stand gekomen na de motie-Dos Santos ter voorkoming van misbruik van sociale uitkeringen bij jonge moeders die geen contact meer met de verwekker wensen. Vervolgens spreekt de commissie Your World, de organisatie van Jongerenhoofstad 2009. Het gaat hierbij om het meten van de effecten van het Jongerenjaar op bijvoorbeeld terugdringen van schooluitval. Verder is er een onderzoek gedaan naar de bekendheid van Your World en Jongerenhoofstad 2009. Ook het programma internationalisering van het cultuurbeleid komt in de commissie aan de orde. Dit is een onderdeel van de uitgangspunten voor het cultuurbeleid voor de jaren 2009-2012.

Commissie tot Onderzoek van de Rekening
Donderdag 12 maart 16.00 uur, Stadhuis kamer 105 De commissie spreekt over de controle van de jaarrekening 2008. Verder bespreekt de commissie de reactie van de wethouder op het Rekenkamerrapport 'Controleer uw budget'. Dit rapport gaat in op de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad ten aanzien van de begrotingen en verantwoordingen van deelgemeenten. Wat betekent dit voor de wijze van controle van de rekening voor de Rotterdamse gemeenteraad en vanaf welke jaarrekening is deze wijziging door te voeren? Ten slotte gaat de commissie nog in op het Programma 213a en bespreekt welke onderzoeken het college voor 2009 gepland heeft. Het college is verplicht, op grond van artikel 213a van de Gemeentewet, periodiek onderzoek te laten verrichten naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gevoerde bestuur.