Gemeente Anna Paulowna benut energie uit eigen afval

De gemeente Anna Paulowna gebruikt vanaf 1 januari energie uit eigen afval. Het afval dat de gemeente inzamelt, wordt in de afvalverbrandingsinstallatie van HVC in Alkmaar omgezet in elektriciteit. Wethouder Fijko van der Laan neemt als bewijs voor het groene-stroomgebruik op 10 maart een plaquette van HVC in ontvangst.

Lokaal klimaatbeleid
HVC biedt haar aandeelhoudende gemeenten de mogelijkheid om tegen gunstige tarieven en voorwaarden groene stroom af te nemen voor het gemeentelijke verbruik, zoals openbare verlichting en verlichting van gemeentelijke gebouwen. Anna Paulowna is niet de enige gemeente van HVC die van deze mogelijkheid gebruik maakt. Per 1 januari 2009 zijn 41 gemeenten in Noord- en Zuid-Holland en Flevoland klant van HVCenergie.

Energie uit afval voor 210.000 huishoudens

In de afvalverbrandingsinstallaties in Alkmaar en Dordrecht verwerkt HVC jaarlijks circa 880.000 ton brandbaar afval dat ongeschikt is voor hergebruik en dat zich niet (verder) laat scheiden. Met de vrijgekomen warmte in deze installaties wordt ongeveer 78 MW elektrische energie opgewekt. Dat is ruim voldoende om elk jaar een stad met 150.000 huishoudens van groene elektriciteit te voorzien. De bio-energiecentrale in Alkmaar levert 25 MWe. Dit is goed voor nog eens 60.000 huishoudens. Deze elektriciteit is 100 procent groen, want die wordt opgewekt met de verbranding van afvalhout.

Groencertificaat

Van het afval dat HVC verbrandt, bestaat bijna de helft uit organisch materiaal. Daarom is de stroom die daarmee wordt opgewekt âgroenâ. Deze elektriciteit is voorzien van de zogenoemde groencertificaten of GvOâs (Garantie van Oorsprong). Het benutten van groene stroom met groencertificaten stelt de gemeenten in staat een bijdrage te leveren aan het lokale klimaatbeleid. Door vermindering van de CO2-emissie leveren ze een bijdrage aan een beter milieu, zoals in 2002 is vastgelegd in het klimaatconvenant tussen overheid en lokale overheden.