Gemeente Amersfoort

PERSBERICHT

Hooglanderveen, 1 maart 2009

Nummer: --9

750 jaar Amersfoort, hoezo?
Deel 5 - Kattenbroek

Op dinsdag 10 maart a.s, verzorgt vanaf 20.00 uur geeft Fons Asselbergs vanaf 20.00 uur een lezing over de ontwikkeling van de wijk Kattenbroek. Fons Asselbergs was destijds verantwoordelijk wethouder Ruimtelijke Ordening tijdens de ontwikkeling van deze - , tot op de dag van vandaag - spraakmakende wijk. De lezing is bestemd voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in de ontwikkelingsgeschiedenis van Amersfoort en vindt plaats in het Informatiecentrum Vathorst in Hooglanderveen.

Op zondag 15 maart vindt vanaf 13.00 uur (bij voldoende belangstelling) een rondleiding plaats.: Eeen wandeling met aandacht voor het stedenbouwkundig plan en de 12 kunstwerken in De Verborgen Zone. De deelname aan beide activiteiten is gratis.

Nieuwbouwwijk vanuit sterke visie
Nadat Amersfoort eind jaren zeventig de 'groeistadstatus' had verkreegbemachtigd en daarop Hoogland annexeerde, is de stad enorm naar het noorden uitgebreid naar het Noorden. De eerste uitbreidingen betroffen Schothorst en Zielhorst, daarna volgde, eind jaren tachtig, was Kattenbroek aan de beurt eind jaren tachtig. Het was tijd voor nieuwe inzichten. Vernieuwing door: krachtig bestuur, visionaire stedenbouw en een daadkrachtige corporatie. Pas halverwege de jaren negentig drong het begon het tot iedereen door te dringen dat in Kattenbroek iets heel bijzonders plaatsvond. Getuige ook de talloze 'architectuurtoeristen' uit de gehele wereld. Kattenbroek zette Amersfoort op de hedendaagse kaart!

Lezingenreeks
Deze lezing maakt deel uit van de lezingenreeks '750 jaar Amersfoort, hoezo?', die het Informatiecentrum Vathorst organiseert in het kader van 750 jaar Amersfoort. De reeks bestaat uit 7 lezingen inclusief rondleiding over de geschiedenis van Amersfoort en de weerslag die dat heeft gehad op de stedenbouw, architectuur en beeldende kunst in deze stad. . De lezingen worden vanaf november 2008 tot mei 2009 iedere tweede dinsdag van de maand gehouden en kunnen los worden gevolgd. De rondleidingen (wandeling, fiets of bus) duren ongeveer 2 uur en vinden plaats op de zondag volgend op de lezing van de dinsdag. Meer informatie over de lezingen vindt u op www.vathorst.com.

Deel 5 - Kattenbroek
10 maart -- lezing -- Aanvang 20.00 uur. - Informatiecentrum Vathorst, Veenslagen 2 in Hooglanderveen. 15 maart - rondleiding te voet - aanvang 13 00 uur - Vanaf De Lichtkring, Laan naar Emiclaer nr 1. Deze rondleiding wordt gegeven verzorgd door Trudy de Mooy (Manager I-centrum Vathorst) en Gerda Brethouwer (destijds verantwoordelijk voor de uitgevoerde kunstopdrachten).

Voor beide activiteiten geldt: deelname is gratis.

Deelnemers dienen zich vooraf aan te melden bij het Informatiecentrum Vathorst, via telefoonnummer 033-4511012, of e-mail I-centrum@vathorst.com. Meer informatie: www.vathorst.com