Ingezonden persbericht


Persbericht maart 2009

Markant Friesland start haar seizoen met "Markante personen"

Dinsdag 10 maart gaat Markant Friesland met het nieuwe museumseizoen van start. Als samenwerkingsverband van negentien musea in Noordoost Friesland heeft Markant Friesland gekozen om een jaarthema in te stellen waaraan alle musea meedoen.

In 2007 zijn de eerste stappen gezet voor het nieuwe samenwerkingsproject. Op initiatief van het Steunpunt Plattelandsprojecten Noordoost Fryslân en de Museumfederatie Fryslân is er een aantal malen overlegd met elkaar. Ondersteuning kwam van Grontmij/Vandertuuk. Uit dit eerste overleg is een stichtingsbestuur ontstaan. Ate Oosterhof, oud wethouder voor cultuur van de gemeente Dongeradeel, is aangesteld als onafhankelijk voorzitter. Daarnaast zijn musea uit de deelnemende gemeentes Ferwerderadiel, Dongeradeel, Kollumerland, Achtkarspelen en Dantumadeel in het bestuur vertegenwoordigd. Momenteel ligt er bij de Provincie Fryslân een aanvraag voor subsidie zodat zeer binnenkort een coördinator aangesteld kan worden om de activiteiten te stimuleren en het "Markante Friesland" op de kaart te zetten. Het ligt in de bedoeling ieder jaar een gezamenlijk thema te kiezen. De verschillende musea kunnen daar met een tentoonstelling, lezing of een andere activiteit op aansluiten. Voor 2009 is gekozen voor "Markante personen". Zo zet bijvoorbeeld De Kruidhof de grondlegger van de geneeskrachtige kruidentuin in het spotlicht en de Schierstins Teun de Vries. Stuk voor stuk bijzondere personen voor de eigen musea.

Dinsdag 10 maart 20:00 uur presenteren de samenwerkende musea hun Markante personen aan elkaar in het tuincafe van De Kruidhof in Buitenpost.



Ingezonden persbericht