Raad van State


dinsdag 10 maart 2009
Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland, waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan "De Waluwe II, fase 2" van de gemeente Zaltbommel. Het plan voorziet in woningbouw op de uitbreidingslocatie De Waluwe. Sachem Europe B.V. heeft tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie beroep ingesteld en de Raad van State verzocht - in afwachting van de behandeling daarvan - dat besluit alvast te schorsen. (zaaknummer 200900687/2)

11.15 uur

Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch van het verzoek van de stichting Thuiszorgcentrale IVT om de wettelijke taken in de jeugdgezondheidszorg in de gemeente te mogen uitvoeren. De stichting houdt zich nu al bezig met prenatale zorg en wil ook jeugdgezondheidszorg aanbieden. Slechts een beperkt aantal instanties mag zich met de jeugdgezondheidszorg bezighouden. Deze instanties staan op een lijst van het ministerie van VWS. Het college heeft het verzoek van de stichting afgewezen, omdat hij niet bevoegd zou zijn de taken aan de stichting op te dragen. Het college heeft daarom de bezwaren van de stichting tegen de afwijzing niet-ontvankelijk verklaard. De stichting is het niet met het college eens. Volgens haar biedt de relevante regelgeving de mogelijkheid voor burgemeester en wethouders om die taken wel op te dragen. Daarom komt de stichting in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200806029/1)
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Drimmelen heeft verleend aan een vennootschap onder firma voor een varkenshouderij aan de Zonzeelseweg in Hooge Zwaluwe. De vergunning maakt uitbreiding van de varkenshouderij van 2485 naar 5076 varkens mogelijk. Een aantal omwonenden vindt dat het college - vanwege het aantal varkens waarmee het bedrijf wordt uitgebreid - een zogenoemd millieueffectrapport had moeten opstellen om de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen. Verder vrezen zij voor geluids- en stankhinder. (zaaknummer 200803888/1)

13.45 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, waarbij is beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Buitengebied Jacobswoude" van de gemeente Jacobswoude. Een maatschap uit Woubrugge en twee inwoners van Leimuiden hebben tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie beroep ingesteld en de Raad van State verzocht - in afwachting van de behandeling daarvan - dat besluit alvast te schorsen. (zaaknummer 200809200/2)

14.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Winterswijk heeft verleend voor een muziekkoepel aan de Scholtenbrug in Winterswijk. De muziekkoepel is een geschenk van de muziekvereniging Excelsior aan de bevolking van Winterswijk. De vereniging Het Museum, de vereniging Monumentenbelangen Winterswijk en een aantal inwoners van de gemeente komen tegen de vergunning in beroep. Zij vinden onder meer dat de muziekkoepel het open karakter van het beekdal Scholtenbrug aantast. Verder vinden zij dat het bouwplan niet aan de welstandseisen voldoet en dat de koepel niet past in het beekdal. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200805628/1)