Landstede

Goede toekomst in de bouw

Hoe steekt een bouwbedrijf organisatorisch in elkaar, wat voor stages kun je er lopen en welke functies kun je er gaan vervullen? Op deze vragen kregen eerstejaars studenten van de niveau 4-opleidingen Bouwkunde en Interieur & Architectuur in Harderwijk antwoord van Bimo Bouw.

De studenten hebben in totaal vier bedrijven bezocht. Naast Bimo Bouw, verzorgden UWOON Harderwijk, Bouwcenter Filippo en Architectenbureau Slager een bedrijfspresentatie. Op die manier kregen de studenten een compleet beeld van de bouwwereld: vanuit de opdrachtgever, vanuit de ontwerper, vanuit de bouwmaterialengroothandel en vanuit de bouwer.

Het bouwbedrijf verzorgde een introductie voor twee groepjes van elk zon twaalf studenten. Na een algemene presentatie over de organisatiestructuur van Bimo Bouw en de toekomstige functiemogelijkheden, werd dieper op de rollen van (assistent-)uitvoerder en (assistent-)werkvoorbereider ingezoomd. Daarna volgde onder andere een rondleiding door het bedrijf.

Het initiatief voor deze kennismaking met de bouwwereld ontstond binnen de Brancheraad Bouw & Economie van Landstede. Naast Landstede zijn de eerder genoemde regionale bedrijven vertegenwoordigd in de raad.
De brancheraad heeft als doel het beter laten aansluiten van de theorie (school) op de praktijk (bedrijven). Daarbij moet het voor studenten zo aantrekkelijk mogelijk zijn om in de bouwbranche te blijven werken. De leden bespreken zaken als stagebegeleiding, pilots als Lessen op de Bouw, nascholing docenten, introducties, gastcolleges en duaal leren.