VerkeersInformatieDienst



Kans op flitser langs A12 naar Utrecht 1 op 15

10 maart 2009, 08:07
In 2008 hebben de meeste snelheidscontroles plaatsgevonden op het knooppunt Galder op de A16 richting Antwerpen. Een handhavingsteam van het KLPD stond maar liefst 45 keer langs de weg om daar op snelheid te controleren. De nummer 2 op de controlelijst is voor het knooppunt Hoogeveen langs de A28 richting Zwolle, de A12 tussen Veenendaal-West en Maarsbergen staat op de derde plek.

Uit de analyse die door de VerkeersInformatieDienst in opdracht van het RTL Nieuws is uitgevoerd blijkt ondermeer dat in 4,1 % van de gevallen op de rijbaan van de controle of de tegengestelde rijbaan een ongeval gebeurde ten tijde van de controle. Hiermee lijkt de kans op een aanrijding ongeveer even groot ten opzichte van plaatsen waar geen controle staat.

In 19,3% van de gevallen was er gedurende de interval dat de flitser actief was een melding van een file in de buurt van de locatie van de snelheidscontrole. Ten behoeve van het beknopte onderzoek zijn verschillende doorsnijdingen gemaakt, die er allemaal op wijzen dat de kans op file iets groter is op plaatsen waar op snelheid wordt gecontroleerd op het moment van de controle. Dat wijst er op dat snelheidscontroles files kunnen veroorzaken.

In 92,7 procent van de controles is de flitser gemeld via Radio538, dat wil zeggen dat tijdens de duur van de controle via haar systeem is aangemeld. Flitsmeldingen kunnen aan Radio538 worden doorgegeven via 0900-0538 (50 cpm) en kunnen vervolgens ook via dat telefoonsysteem door andere automobilisten worden teruggeluisterd. Ook worden de meldingen gebruikt in ondermeer de radioprogrammaâs van Radio 538, namelijk in bulletins direct na de verkeersinformatie.

De grootste kans om langs een controle te rijden lopen weggebruikers op de A12 van Arnhem naar Utrecht. Op een van de vijftien op willekeurig uitgevoerde tijdstippen tussen 8.00 en 24.00 uur uitgevoerde ritten staat er op dit traject een snelheidscontrole langs de rijbaan.