Politie Groningen

Politie lost maar liefst 70 misdrijven op

Geweldsincident Stadskanaal start van onderzoek

Stadskanaal, 10-03-2009 o De politie heeft met de aanhouding van tien verdachten zeventig misdrijven in Stadskanaal opgelost. Het onderzoek kreeg vorm na een vechtpartij in een horecagelegenheid aan de Korte Hemenweg in Stadskanaal. Het geweldsincident vond op 10 januari van dit jaar plaats. Acht hoofdverdachten in de leeftijd van 18 tot en met 20 jaar worden verdacht van diverse inbraken, diefstallen en mishandelingen in Stadskanaal.

Het achttal is afkomstig uit de plaatsen Stadskanaal, Musselkanaal en Nieuw Buinen. De oplossing van deze zaken zijn het resultaat van ruim twee maanden onderzoek. Tijdens het onderzoek heeft de politie in totaal zeventien personen gehoord. Ook werden twee helers uit Nieuwe Pekela en Nieuw Buinen in deze zaak gehoord. De misdrijven werden in de periode van mei 2008 tot en met januari 2009 gepleegd.

Bedreiging

Verder bleek een aantal verdachten zijdelings bij de misdrijven betrokken.Het onderzoek werd gestart na een openlijke geweldpleging bij de horecagelegenheid in Stadskanaal. Een 18-jarige man uit Stadskanaal werd die nacht mishandeld. Daarnaast misdroegen zich een aantal verdachten door meerdere vernielingen in de kroeg aan te richten. Het ambulancepersoneel, die bezig was met de hulpverlening van het slachtoffer, werd bovendien bedreigd.

In het vervolgonderzoek kwamen nog eens vijf mishandelingen, inbraken in (vakantie)woningen, winkels, garages en schuurtjes, diefstallen van fietsen, vernielingen en brandstichtingen aan het licht. De politie nam in en rondom de woningen van een aantal verdachten diverse gestolen goederen in beslag.

Zo werden onder meer een televisie, fiets(onderdelen) en een sigarettenautomaat aangetroffen. Ook werden inbrekerswerktuigen in beslag genomen.

Beslissing

Alle verdachten zijn weer in vrijheid gesteld. De politie heeft het onderzoek afgerond. Het proces-verbaal is naar het Openbaar Ministerie gestuurd. De officier van justitie zal op grond van het proces-verbaal beslissen wat met de verdachten gaat gebeuren.