Ingezonden persbericht


Daling totale vacatureaanbod afgeremd; 9 sectoren stijgen

Grootste toename binnen gezondheidszorg, financiële dienstverlening en juridische sector

Amsterdam, 10 maart 2009 - Na een forse afname van het online vacatureaanbod vorige maand vertoont februari slechts een minimale daling. De Monster Employment Index - de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt in Nederland - nam met 2 punten af. Vergeleken met vorig jaar februari staat de Index nu 80 punten (40 procent) lager. Voor diverse sectoren waaronder de gezondheidszorg, de financiële dienstverlening en juridische sector neemt het aanbod echter toe.

"De lichte daling van de Index is een duidelijke afzwakking van de neerwaartse lijn van de Index, zeker na de scherpe daling van de Index in januari. De ontwikkeling van de Index komt overeen met de verwachtingen van het CPB wat betreft de dalende werkgelegenheid en een stijgende werkloosheid die kan oplopen tot bijna 9 procent in 2010", analyseert Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. "Ondanks de dalende lijn vertoont de Index ook lichtpuntjes zoals de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg, financiële dienstverlening, de juridische sector en nog zes sectoren. Deze onttrekken zich momenteel aan de negatieve tendens."

Positieve wending
Nam het online vacatureaanbod in januari nog in alle sectoren af, in februari lieten in totaal negen sectoren een stijging van het vacatureaanbod zien. Met 17 punten nam de Index voor de gezondheidszorg het sterkst toe. Ook binnen de financiële dienstverlening (+16) en de juridische sector (+15) nam het online vacatureaanbod aanzienlijk toe, voor beide sectoren de eerste stijging van de Index in vier maanden. Andere stijgers in februari waren ondermeer de publieke sector (+9), onderzoek & ontwikkeling (+9) en landbouw & visserij (+8).

De sectoren bouw en HR lieten in februari met 15 punten een flinke daling van de Index zien. Het online vacatureaanbod binnen de HR daalt nu al vijf maanden op rij en staat inmiddels 65 procent lager dan in februari 2008. Ook de sectoren management & consultancy (-11), telecommunicatie (-11), marketing, PR & media (-10) en hospitality & toerisme (-10) daalden aanzienlijk.

Vacatureaanbod stijgt in Zeeland en Friesland
Na twee maanden waarin de Index voor alle provincies daalde, liet februari een ander beeld zien. De Index voor Zeeland steeg met 11 punten het meest, aangevoerd door de financiële dienstverlening, de bouw en de administratieve sector. Ook in Friesland (+4), Flevoland (+1) en Noord-Brabant (+1) steeg het vacatureaanbod. Noord-Holland was met 7 punten de grootste daler. Vooral de sectoren bouw en accountancy & belastingen zorgden daar voor de daling. De Index voor de provincie Noord-Holland staat nu 51 procent lager dan een jaar geleden. Ook in Overijssel (-4), Limburg, Utrecht en Zuid-Holland (allen -2) daalde de Index.

De Europese Index vertoont licht herstel
De Europese Index steeg in februari met 9 punten naar 115, een herstel ten opzichte van januari. In alle landen was een stijging te zien, met de grootste stijging voor Duitsland (+10), Zweden (+9), Frankrijk (+8) en Groot Brittannië (+6). In Italië en België was de stijging met respectievelijk 1 en 3 punten relatief gezien het kleinst.

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via annemarije.pikaar@monsterboard.nl.

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index Europe levert maandelijks objectieve informatie over trends in online-recruitment in de Europese Unie. Gelanceerd in juni 2005 op basis van data vanaf december 2004 is de Index gebaseerd op miljoenen vacatures van representatieve carrièresites en HR-secties van corporate websites inclusief de websites van Monster. De Index wordt onafhankelijk geaudit door Research America Inc - een onafhankelijk marktonderzoeksbureau - om te garanderen dat de weergegeven resultaten binnen een foutmarge van +/- 1.05% blijven.

De Index onderzoekt het online-vacatureaanbod in alle EU-deelstaten. De maandelijkse rapporten van België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zweden, Groot-Brittannië en Europa zijn verkrijgbaar op: http://corporate.monster.com/Press_Room/MEI_EU.asp.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl ) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan circa 28.000 vacatures en bijna 1.000.000 cv's. Per maand kent de site ruim 1,5 miljoen bezoeken (februari 2009).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster®, marktleider op het gebied van online- recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 37 lokale websites, gevestigd in 36 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW), het moederbedrijf van Monster®, dat al meer dan een decennium marktleider is op het gebied van online-recruitment, heeft als streven mensen te inspireren om hun leven te verbeteren. Door lokaal aanwezig te zijn in belangrijke markten in Noord-Amerika, Europa, Latijns-Amerika en Azië kan Monster wereldwijd werkgevers in contact brengen met werkzoekenden van hoge kwaliteit en persoonlijk carrière advies bieden. Via websites en online diensten biedt Monster adverteerders brede, welomschreven doelgroepen. Monster Worldwide maakt onderdeel uit van de S&P 500-index. Meer informatie over de producten en diensten van Monster is te vinden op: www.monster.com.

Contactinformatie (

Ingezonden persbericht