FNV

Kinderopvang voor een op de vier gezinnen fors duurder

Een op de vier gezinnen met kinderen moet dit jaar honderden euro's meer betalen voor kinderopvang en buitenschoolse opvang. Vooral de lagere inkomens gaan er in verhouding veel op achteruit. Dat blijkt uit de resultaten van het Meldpunt Kinderopvang. Dit helpt niet bepaald mee om vrouwen te stimuleren om meer te gaan werken, aldus de FNV.

De FNV stelde eind vorig jaar opnieuw een meldpunt in, toen het kabinet met twee maatregelen kwam die de kosten van de kinderopvang zouden verhogen: een hogere ouderbijdrage en bevriezing van het uurtarief. De hogere ouderbijdrage lijkt grotendeels te worden gecompenseerd via de belastingen. Dat komt door de hogere Inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack) en de invoering van het kindgebonden budget.

"Punt van zorg is wel dat de meeste mensen die verhoogde korting niet kennen.", aldus FNV-bestuurder Wilna Wind. "Veel ouders betalen nu per maand tweehonderd euro meer aan de kinderopvang. Een gedeelte daarvan krijgen ze volgend jaar bij de belastingaangifte terug. Ook kunnen ze nu al een voorlopige teruggaaf indienen. Het zou goed zijn als de Belastingdienst ouders hier zelf op zou wijzen."

Dat vooral de lagere inkomens naar verhouding harder getroffen worden, komt door de gestegen uurtarieven. Als de opvang een uurtarief rekent dat uitgaat boven het vastgestelde tarief van euro 6,10, dan kost dat de ouders al gauw honderden euro's per jaar extra. Dit geldt voor ruim 25 procent van ouders, zo bleek in december uit onderzoek van de FNV en de MO-groep (de werkgevers in de branche). Dit wordt nu ook bevestigd door de resultaten van het meldpunt. Het gemiddelde uurtarief voor deze groep ouders kwam uit op 6,35 euro. Dat betekent een fors hogere kostenpost voor een kwart van de ouders.

Voorbeeld 1 Anderhalfverdienersgezin, inkomen: 25.000 euro (man 17.000, vrouw 8.000). Zij nemen drie dagen kinderopvang af voor twee kinderen aan een uurtarief van 6,35 euro. Extra kosten per jaar: 336 euro.

Voorbeeld 2 Anderhalfverdienersgezin, inkomen: 45.000 euro (man 30.000, vrouw 15.000). Zij nemen drie dagen kinderopvang af voor twee kinderen aan een uurtarief van 6,35 euro. Extra kosten per jaar: 540 euro.

Voorbeeld 3 Verdient hetzelfde gezin 5.000 euro meer per jaar, dan lopen de extra kosten bij een tarief van 6,35 euro op tot 652 euro.

Voorbeeld 4 Tweeverdienersgezin, inkomen 60.000 euro, verdeeld over 31.000 en 29.000 euro. Twee kinderen drie dagen crèche. Bij een uurtarief van 6,35 euro betalen ze euro 321 meer per jaar.

Meer informatie:
Femke van Zijst
persvoorlichter FNV Vakcentrale
020 - 58 16 550
06 - 33 31 30 16
Niet aanwezig op woensdag