Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

10 maart 2009, Rotterdam

BRL 6000-10C nu voor kritiek beschikbaar.

Nieuwe certificatieregeling voor het

Beoordelen van ventilatievoorzieningen van woningen

De certificatieregeling BRL 6000-10C voor het KOMO INSTAL procescertificaat voor het beoordelen van ventilatievoorzieningen van woningen is voor commentaar beschikbaar voor alle belanghebbenden en belangstellenden. Op www.kbi.nl is de kritiekregeling te downloaden.

Beoordelen van ventilatievoorzieningen

Op initiatief van de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparatuur (VLA) heeft KBI een regeling opgesteld voor een gecertificeerde opleveringsbeoordeling van de ventilatievoorzieningen van woningen. Hiermee krijgen consumenten een rapport in handen over de kwaliteit van hun ventilatiesysteem. Het gecertificeerde bedrijf gaat na of de klant heeft gekregen wat hem is beloofd. Uiteraard wordt daarbij ook gekeken naar de eisen van het Bouwbesluit.

De nieuwe BRL 6000-10C biedt (installatie)bedrijven de mogelijkheid om de kwaliteit van gerealiseerde ventilatievoorzieningen van woningen onder certificatie te beoordelen. Hierbij kan het gaan om nieuwe ventilatievoorzieningen, maar ook om bestaande. Bij een nieuwe voorziening kan worden beoordeeld of er gemaakt is, wat is afgesproken. Bij een bestaande ventilatievoorziening worden alleen de prestaties beoordeeld. De beoordeling kan ook worden toegepast op al dan niet onder certificatie (op basis van deel 10 van BRL 6000) uitgevoerde ventilatievoorzieningen.

BRL 6000-10C onderscheidt twee typen van beoordeling:


- een opleveringsbeoordeling (voor nieuwe ventilatievoorzieningen), waarbij de gecertificeerde 'ventilatieprestatie beoordelaar' beoordeelt in hoeverre de op te leveren voorziening voldoet aan

de eisen die aan de levering gesteld werden, en


- een prestatiebeoordeling (voor nieuwe en bestaande ventilatievoorzieningen), waarbij de gecertificeerde 'ventilatieprestatie beoordelaar' alleen de prestaties van de ventilatievoorziening beoordeelt.

Opmerkingen

De kritiekversie van de BRL 6000-10C is te raadplegen via www.kbi.nl.

Opmerkingen over de inhoud van de certificatieregeling kunnen tot uiterlijk 27 maart 2009

per e-mail (bij voorkeur in Word bestand) aan KBI worden aangeleverd, e-mail adres: BRL@kbi.nl

----------