Tewerkstellingsvooruitzichten zullen blijven verslechteren tijdens volgende kwartaal

10/03/2009 10:00

MANPOWER BELGIUM

BRUSSEL, 10 maart 2009 - De activiteit op de Belgische arbeidsmarkt zal tijdens het 2e kwartaal van 2009 nog vertragen. In de 3 regio's van ons land en in 8 van de 10 sectoren koesteren de werkgevers zwakkere rekruteringvooruitzichten dan tijdens het vorige kwartaal. Toch zeggen ze hun personeelsbestand op peil te willen houden door zo weinig mogelijk medewerkers te ontslaan. Dat is een van de belangrijkste conclusies van de Manpower Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten.

Van de 756 werkgevers die Manpower eind januari bevroeg, verklaart 91% dat ze hun personeelsbestand de volgende 3 maanden willen aanhouden. 4% is van plan om nieuwe banen te creëren en 4% verwacht een personeelsinkrimping. Dat brengt de Nettotewerkstellingsprognose* - of het verschil tussen het percentage werkgevers met aanwervingsplannen en het percentage werkgevers met ontslagen in het vooruitzicht - op 0%, wat wijst op een stagnering van de arbeidsmarkt. Na uitzuivering van de seizoenvariaties haalt de Nettotewerkstellingsprognose +2%. Dat is een verzwakking met 4 procentpunten ten opzichte van het 1e kwartaal van 2009 en met 6 procentpunten ten opzichte van het 2e kwartaal van 2008.

Philippe Lacroix, Managing Director van Manpower Belgium: "Onze rondvraag in 33 landen toont aan dat de werkgevers een verdere achteruitgang van de activiteit op de arbeidsmarkt verwachten tijdens het volgende kwartaal. Zowel in België als in het buitenland moeten de bedrijven kosten besparen om hun rendabiliteit te vrijwaren in deze tijden van economische recessie. Ze weten hoe moeilijk het is om geknipt talent te vinden en nemen daarom hun toevlucht tot andere oplossingen dan ontslagen, zoals loon- en aanwervingsstops of economische werkloosheid. In het huidige klimaat van onzekerheid is het ten zeerste de vraag hoe lang het nog zal duren vooraleer ze toch tot het ontslag van personeel zullen moeten overgaan."

Zwakste rekruteringsintenties in Vlaanderen

In de 3 landsregio's laten de werkgevers zwakkere Nettotewerkstellingsprognoses optekenen, zowel in vergelijking met het vorige kwartaal als met het overeenkomstige kwartaal van vorig jaar. In Vlaanderen is de achteruitgang het spectaculairst (min 10 procentpunten). De Nettotewerkstellingsprognose strandt er op haar laagste niveau (-1%) sinds de lancering van de Barometer in België in 2003. In Wallonië (+3%) en Brussel (+5%) blijven de rekruteringsintenties - weliswaar bescheiden - positief.

Negatieve tewerkstellingsvooruitzichten in Bouwnijverheid, Transport & logistiek en Horeca

Behalve in de sector Elektriciteit, gas en water (+19%) zijn de tewerkstellingsvooruitzichten voor het 2e kwartaal van 2009 in alle in België bevraagde sectoren bedroevend. Ten opzichte van het vorige kwartaal gaat de Nettotewerkstellingsprognose er in 8 van de 10 sectoren op achteruit; in vergelijking met vorig jaar in 7 van de 10. In 4 sectoren koesteren de werkgevers enigszins negatieve verwachtingen: in de Landbouw, jacht, bosbouw en visserij (-2%), de Bouwnijverheid (-2%), de sector Transport, logistiek en communicatie (-2%) en de Horeca (-1%). De rekruteringsactiviteit valt stil (0%) in de Industrie (Productie) - als gevolg van een fors verlies met 9 procentpunten van kwartaal tot kwartaal en met 19 procentpunten van jaar tot jaar - en de Groot- en kleinhandel. De Nettotewerkstellingsprognose blijft rond een licht positieve waarde schommelen in de sectoren Winning van delfstoffen (+1%), Financiële instellingen, verzekeringen, vastgoed en diensten aan bedrijven (+2%) en Openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (+3%).

Overal ter wereld neemt werkgeverspessimisme toe

Op internationaal niveau wijst een analyse van de tewerkstellingsvooruitzichten op sombere verwachtingen voor het volgende kwartaal. De rekruteringsintenties voor het 2e kwartaal lopen van kwartaal tot kwartaal terug in 27 van de 33 bevraagde landen en gebieden. In alle landen en gebieden waar vergelijkingen van jaar tot jaar mogelijk zijn, zijn de verwachtingen zwakker dan een jaar geleden. Bovendien laten de werkgevers van 23 landen en gebieden de meest pessimistische voorspellingen optekenen sinds de lancering van de Barometer. In 13 landen blijven de vooruitzichten - weliswaar voorzichtig - positief.

In de Verenigde Staten haalt de Nettotewerkstellingsprognose haar laagste peil (-1%) sinds de recessie van 1982. In Azië zal de voorzichtigheid die in het 1e kwartaal de kop op stak de volgende 3 maanden verder terrein winnen. Nochtans is het 2e kwartaal in deze regio van de wereld traditiegetrouw de gunstigste periode voor de arbeidsmarkt. De vooruitzichten zijn negatief in Hongkong (-3%), Japan (-5%), Taiwan (-10%) en Singapore (-45%); in China (+4%) blijven ze licht positief. Alleen India slaagt erin een zeer gunstige Nettotewerkstellingsprognose aan te houden (+25%) als gevolg van een lichte verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal.

In Europa verwachten de werkgevers een positieve rekruteringsactiviteit in 6 van de 16 bevraagde landen. Behalve in België (+2%) is dat ook het geval in Polen (+6%), Nederland (+4%), Oostenrijk (+2%), Zwitserland (+2%) en Noorwegen (+1%). Overal elders zijn de tewerkstellingsvooruitzichten stationair of negatief: Duitsland (0%), Griekenland (0%), Frankrijk (-2%), Tsjechië (-2%), Roemenië (-4%), Zweden (-5%), het Verenigd Koninkrijk (-6%), Italië (-7%), Spanje (-11%) en Ierland (-15%).

(*) Het cijfer van de Nettotewerkstellingsprognose wordt verkregen door het percentage te nemen van de werkgevers die verwachten dat de totale werkgelegenheid zal stijgen en daarvan het percentage af te trekken van de werkgevers die het volgende kwartaal een daling verwachten van de werkgelegenheid in hun onderneming. Het gaat hier dus om een nettosaldo van tewerkstellingsvooruitzichten dat zowel positief als negatief kan zijn. De commentaren zijn gebaseerd op de gegevens na uitzuivering van de seizoenvariaties, in de mate waarin die beschikbaar zijn.

Voorstelling van de Barometer

De Manpower Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten (Manpower Employment Outlook Survey - MEOS) voor het 2e kwartaal van 2009 is tussen 15 en 28 januari 2009 uitgevoerd bij een representatieve steekproef van bijna 72.000 werkgevers (waarvan 756 in België) uit de openbare sector en de privésector in 33 landen en gebieden. Het doel is de rekruteringsplannen van bedrijven voor het volgende kwartaal te vergelijken met het vorige kwartaal. Alle respondenten hebben op dezelfde vraag geantwoord: "Hoe zal de totale werkgelegenheid in uw onderneming zich het komende kwartaal - dus tot het einde van juni 2009 - ontwikkelen in vergelijking met het huidige kwartaal?" Het is het enige onderzoek dat op dergelijke schaal de tewerkstellingsverwachtingen peilt. De enquête is uniek door haar omvang, doel, duur en inhoud. De Manpower Barometer loopt al meer dan veertig jaar. Het is een van de meest betrouwbare onderzoeken voor de meting van de tewerkstellingsgraad en geldt als een erkende economische indicator. De voorstelling van de volgende driemaandelijkse Manpower Barometer is gepland op 9 juni 2009 (tewerkstellingsvooruitzichten voor het 3de kwartaal van 2009).

Opmerking over uitzuivering seizoenvariaties

Sinds het 2e kwartaal van 2008 wordt het TRAMO-SEATS model toegepast om de seizoenvariaties uit te zuiveren. Daardoor kunnen sommige seizoensgezuiverde data licht afwijken van de cijfers uit vorige edities. Dit model wordt aanbevolen door het Eurostat-departement van de Europese Unie en de Europese Centrale Bank en is internationaal wijdverspreid.

Info voor publicatie

De Manpower Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten kan worden geraadpleegd op www.manpower.be. Voor een volledig overzicht van de resultaten van de 33 landen en gebieden die het onderzoek bestrijkt en voor vergelijkingen tussen de verschillende landen surft u naar de internationale website van Manpower www.manpower.com/meos, rubriek Manpower Press Room. Bovendien zijn alle grafieken beschikbaar voor publicatie in de Manpower Online Visual Library, op www.manpower.com/library.

Over Manpower

Manpower (NYSE: MAN) is een van de wereldleiders en een erkende referentie in de HR-sector. Het bedrijf met een jaaromzet van 22 miljard US-dollar vierde in 2008 zijn 60e verjaardag. Met een complete waaier van diensten en oplossingen voor elke fase in de tewerkstellingscyclus helpt Manpower zijn klanten het meeste te halen uit de continu veranderende wereld van werk. De groep is gespecialiseerd in rekrutering en selectie van vast en tijdelijk personeel, outsourcing, personeelsevaluatie, opleiding, outplacement en organisatieadvies. Met zijn ver doorgedreven aandacht voor kwaliteit, efficiëntie en kostenreductie stelt Manpower zijn klanten in staat hun productiviteit te verhogen en zich op hun corebusiness te concentreren. Zijn netwerk van 4.400 kantoren in 82 landen en gebieden is op jaarbasis goed voor zo'n 400.000 klanten uit de meest uiteenlopende sectoren, van KMO tot grote internationale ondernemingen. In België telt Manpower 85 generalistische en gespecialiseerde kantoren. Manpower Inc. is actief onder de merknamen Manpower, Manpower Professional, Elan, Jefferson Wells en Right Management.

www.manpower.be

Perscontact

Manpower Belgium:

Marc Vandeleene - marc.vandeleene@manpower.be

gsm +32 495 24 05 43 - tel. +32 2 639 10 81

Louizalaan 523, 1050 Brussel - www.manpower.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel