Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Utrecht, 10 maart 2009

Maatschappelijk werk en jeugdzorg werken steeds beter samen

Kortere lijnen, elkaar aanvullen en inseinen, kinderen in beeld houden: maatschappelijk werk en jeugdzorg werken steeds beter samen en sluiten beter op elkaar aan. Dat is de conclusie van het onderzoek dat het Nederlands Jeugdinstituut deed in opdracht van MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening en MOgroep Jeugdzorg. Die actuele stand van zaken en twaalf goede voorbeelden van de aansluiting maatschappelijk werk en jeugdzorg zijn bijeengebracht in de brochure 'Naadloos Aangesloten'.

Samen beter en sneller
Samenwerking tussen maatschappelijk werk en jeugdzorg gebeurt op verschillende momenten en manieren. Soms is de gezins- en opvoedproblematiek te zwaar voor het maatschappelijk werk en is snelle doorverwijzing naar de jeugdzorg nodig. Bij multiproblemgezinnen doet het maatschappelijk werk de begeleiding van het gezin, jeugdzorg die van het kind. Soms lukt een verwijzing niet of niet goed genoeg, bijvoorbeeld als wachtlijsten een barrière opwerpen, en is het wenselijk de wachttijd te overbruggen. Cliënten die uitbehandeld zijn in de jeugdzorg keren terug in hun dagelijkse leefsituatie. Aansluiting met lokale voorzieningen zoals het maatschappelijk werk voor het bieden van nazorg, is dan nodig.

Goed voorbeeld
Een moeder emigreert met haar nieuwe partner naar het buitenland. Ze laat één van de bij haar wonende kinderen achter bij de ex-partner in een andere woonplaats. De maatschappelijk werker maakt zich zorgen om dat kind en de gezagspositie ouders. Ze schakelt Bureau Jeugdzorg in. Vóór de samenwerking tussen jeugdzorg en maatschappelijk werk duurde het aanmelden, invullen van formulieren en traject tot echte actie, langer. Nu belt de maatschappelijk werker naar de contactpersoon van Bureau Jeugdzorg. Deze zorgt dat de zaak zo snel mogelijk opgepakt wordt, zodat het kind niet uit beeld verdwijnt. Samengevat: ? korte lijnen tussen maatschappelijk werk en contactpersoon jeugdzorg; ? geen dubbele intake ? minder formulieren ? 'warme' overdracht (mondeling) ? minder wachttijd ? kind sneller geholpen ? kind verdwijnt niet uit beeld.

Naadloos Aangesloten
Goede samenwerking en afstemming is een actuele noodzaak. Het Centrum voor Jeugd en Gezin vereist onderlinge afstemming en samenwerking, en ook op andere terreinen vindt steeds meer ketenaanpak en samenwerking plaats. De brochure 'Naadloos Aangesloten' is bedoeld om organisaties te inspireren en verdere lokale samenwerking tussen maatschappelijk werk en jeugdzorg te stimuleren.

Brochure en cd-rom
Bij de brochure hoort een cd-rom met documentatie over de twaalf voorbeelden. In de conclusie wordt beschreven wat de werkzame principes zijn voor een naadloze, vloeiende aansluiting. We zouden het op prijs stellen als u deze publicatie vermeldt in uw tijdschrift of nieuwsbrief. Bestellen: www.mogroep.nl, zie publicaties.

Meer informatie: Jennifer Elich, elich@mogroep.nl, 030 298 35 20 of 06 15 06 07 36


---- --