Gemeente Utrecht


beantwoording van SV 2009, nr. 23 inzake bomen Grauwaart.

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
23 Vragen van de heren T.W. Schipper en J.A. Kleuver
(ingekomen 16 februari 2009
en antwoorden door het college verzonden op 10 maart 2009)


Zoals het college zich ongetwijfeld nog kan herinneren zijn er voor niets bomen gekapt in de omgeving van Grauwaart voor een weg die, overigens tot genoegen van de SP en D66, niet aangelegd wordt, maar waaruit wel blijkt dat het verstandig is om met het kappen van bomen zo lang mogelijk te wachten. D66 en SP zouden denken dat je, gezien alle commotie die zich in de gemeente Utrecht al heeft voorgedaan rond bomen in het algemeen en in dit gebied in het bijzonder, extra voorzichtig te werk gaat.
Daarom zijn D66 en SP ook zo teleurgesteld over het persbericht dat wij vandaag, 13 februari 2009, ontvingen. Het persbericht sturen wij als bijlage mee.
Wij hebben de volgende vragen aan het college van B&W

1. Waarom heeft de gemeente herhaaldelijk de termijnen overschreden?


De gemeente Utrecht hecht aan een zorgvuldige afhandeling van bezwaren. In dit geval heeft de afhandeling meer tijd genomen dan was voorzien. Het besluit op de bezwaren is op 12 februari gereed gekomen. Dat is nog vóór de indiening van het beroepsschrift. Helaas is het betreffende besluit pas na het weekend, en wel op 17 februari, verzonden.

2. Wanneer kunnen de mensen met bezwaren een reactie van de gemeente verwachten?


De indieners van bezwaren hebben het besluit reeds ontvangen. Zie beantwoording onder vraag 1.

3. Hoe beoordeelt u het feit dat er opnieuw betrokken wijkbewoners zijn die geen andere mogelijkheid zien dan zich te wenden tot de rechter?


Het vorige geding van betrokkenen bij de rechter had geen betrekking op het uitblijven van een besluit. Genoemd beding was gericht op het schorsen van de velvergunning. De rechter zag ondermeer geen aanleiding om aan te nemen dat het verlenen van de desbetreffende velvergunning prematuur was en zag geen aanleiding om de velvergunning te schorsen. Dat wil niet zeggen dat degenen die het niet eens zijn met de besluitvorming genoodzaakt zijn naar de rechter te stappen.

4. Vindt u ook niet dat bewoners van deze gemeente met klachten zich wel erg vaak tot de rechter moeten wenden?


Nee. Het benutten van rechtsmiddelen wil niet per definitie zeggen dat de besluitvorming onjuist is of onzorgvuldig tot stand is gekomen en dat er niets anders op zit dan de rechter in te schakelen. In het geval van de omwonenden van Grauwaart gaat het om twee zaken die zich duidelijk van elkaar onderscheiden; een velvergunning en het niet nakomen van termijnen. Inmiddels hebben de eisers hun geding met betrekking tot het overschrijden van de termijnen ingetrokken.

5. Wat gaat u doen om de beschadigde verstandhouding tussen gemeente en bewoners van dit gebied te herstellen?


Voor de gemeente is er veel aan gelegen een goede verstandhouding te hebben met bewoners. Om hiervoor te zorgen zijn er ook met de bewoners van Parkwijk verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Het resultaat van één van de overleggen is dat er een weg verlegd is naar een archeologisch veld, waardoor de voorste, beelbepalende, bomen aanvullend op eerder ingepaste bomen gehandhaafd kunnen worden. Ook komt er na overleg met deze bewoners extra aanplant van bomen in Park Grauwaart. Dit alles dus in goed overleg met de bewoners.

6. Vindt u het belangrijk dat het bestaande groen behouden blijft?


Het behouden van bestaand groen vinden wij zeer belangrijk, maar helaas is het soms noodzakelijk om bestaande bomen te vellen. Dat geldt ook voor het bosplantsoen rond de sportvelden, dat destijds is aangelegd om de wind op de velden te verminderen. Voor de de bouw van 575 woningen en hun bijbehorende ophogingen is het nu noodzakelijk deze bomen te kappen. Hierbij dient gemeld te worden dat er in de straten en plantsoenen in alle wijken van Leidsche Rijn bomen worden aangeplant en er een substantiële hoeveelheid bomen in het Leidsche Rijn Park zal worden geplaatst.

7. Zo ja, waar blijkt dat uit als we naar het plangebied Grauwaart kijken?


De ligging van de weg (en het voetpad) langs Park Grauwaart is op verzoek van bewoners van Parkwijk-noord verplaatst, zodat de beeldbepalende eerste rij bomen gehandhaafd kan blijven. Het speelveld in Grauwaart is speciaal ontworpen op een plek waar de bomen kunnen blijven staan. Ook zullen in de tweede fase enkele bestaande bomen worden ingepast in de nieuwe situatie in het talud langs de singel (waar niet opgehoogd hoeft te worden).


---- --