Ingezonden persbericht


|Utrecht, 5 maart 2009                                       |Nr. 7404   |
PS tevreden over suggesties versnelde aanpak stimulering Utrechtse economie

Provinciale Staten zijn tevreden over de hoorzitting waar experts suggesties deden om de economische crisis in de provincie aan te pakken. De Staten reageerden ook positief op de concept versnellingsagenda. In de agenda levert GS bouwstenen voor een discussie in PS over maatregelen die versneld uitgevoerd kunnen worden om de Utrechtse economie te stimuleren. Tijdens de vergadering benadrukten de partijen waar volgens hen de accenten op moeten liggen bij de afweging van maatregelen.

Afgevaardigden van werkgevers- en werknemersorganisaties, woningbouwcoöperatie, het bankwezen en de bouw gaven hun visie op de economische crisis. Ze presenteerden maatregelen om de Utrechtse economie te stimuleren. Voorstellen die vaak genoemd werden zijn:


. Investeer in scholing van jeugd en herscholing van ouderen.
. Richten op duurzame innovatie om een voorsprong op dat gebied in de toekomst te realiseren.
. Steunen van ZZP'ers die door de crisis in moeilijkheden zijn gekomen.
. Het vereenvoudigen en helder maken van procedures voor de aanvraag van subsidies en vergunningen.
. Het op tijd betalen van rekeningen door de overheid.

De Staten verzochten GS om de suggesties ter overweging mee te nemen bij de verdere invulling van de concept versnellingsagenda.

In de vergadering gaven de Staten aan waar volgens hen de accenten op moeten liggen bij de afweging van maatregelen. De partijen willen sterk inzetten op samenwerking met verschillende partners, hiermee de regierol van de provincie benadrukkend. De fracties zien nut in maatregelen ten aanzien van renovatie cultuur historisch erfgoed, herstructurering van bedrijven terreinen, investeren in duurzame innovatie, tijdig betalen van facturen door de provincie, scholing van jeugd en herscholing van ouderen en stimuleren van de woningbouw. Deze aanvullingen werden ook aan GS meegegeven ter overweging bij de nadere invulling van de concept versnellingsagenda.

Gedeputeerde Ekkers wil met van de input van GS, de fracties en de experts de concept versnellingsagenda verder uitwerken. Afgesproken is om PS daar in te betrekken na de bekendmaking van de maatregelen die het Rijk neemt om de economie te stimuleren.