Gemeente Oirschot

Openbare raadsbijeenkomsten:

Ø Samenvatting opiniërende raadsbijeenkomsten 10 maart 2009

Naar aanleiding van de motie van wantrouwen in de raadsvergadering van 3 maart is de volgende situatie ontstaan:

Het college is demissionair en mag nog een maand de lopende zaken afwikkelen (dat staat zo in de Gemeentewet). Daarmee wordt de continuïteit van het dagelijks bestuur van de gemeente zo min mogelijk in gevaar gebracht. In de demissionaire periode mag het college geen controversiële zaken meer behandelen. Daarom heeft het Presidium een aantal openbare raadsbijeenkomsten voor 10 maart 2009 van de agenda gehaald.


1. Fusie Muziekscholen

Korte inhoud vergadering.
De voorzitter verontschuldigt de heer Tony Klaasen (voorzitter nieuwe stichting) die verhinderd is maar leest een verklaring voor die de heer Klaasen naar de griffier heeft gezonden.
In het kort komt die erop neer dat de in het convenant vastgelegde zaken naar zijn mening een goede basis vormen voor een succesvol functioneren van de stichting t.b.v. een breed en gekwalificeerd pakket van dienstverlening op het gebied van kunst- en cultuureducatie.
Bijzondere aandacht gaat uit naar afstemming van het activiteitenprogramma op de vraag van de gemeente.

Na een korte inleiding door burgemeester Ruud Severijns (portefeuillehouder) heeft Gerard van Buul (projectleider) een presentatie gegeven met daarin de procedure die gevolgd is. Daarna benadrukte de directeur van het Muziek- en Dansinstituut Best-Oirschot (tevens waarnemend directeur van de Muziekschool Hilvarenbeek e.o.) in het kort hoe belangrijk muziek- en dansonderwijs is voor met name jeugd en jongeren.

De (burger)raadsleden stelden daarna enkele vragen.
1. hoe gaat het straks met de rechtspositie van nieuw personeel?
2. Is het voortbestaan van de dependance in Oirschot gegarandeerd?
3. Hoe kan de gemeente grip houden op de nieuwe stichting?
4. Wat verandert er ten opzichte van de huidige situatie?

Antwoorden:
Ad. 1.
Het stichtingsbestuur onderzoekt wat de beste rechtspositie is voor het personeel. Dat kan i.p.v. de huidige CAR/UWO een andere (private) cao worden. De keuze leidt niet tot extra kosten.

Ad. 2.
Het Muziek- en Dansonderwijs blijft in Oirschot in De Enck en voor een deel in een ruimte van MFA De Klep. Daar verandert niets aan. De gemeente heeft daarin ook zeker een belangrijke stem omdat de huisvestingskosten per gemeente direct worden toegerekend.

Ad. 3.
De gemeente toetst de begrotingen van de stichting via het ingestelde subsidiëntenoverleg. De gemeente sluit met de stichting prestatiecontracten waardoor beter zichtbaar wordt wat de gemeente krijgt voor de subsidie.

Ad. 4.

- Door de schaalvergroting is de continuïteit van het muziekonderwijs gewaarborgd.

- Het aanbod wordt verbreed.

- De overige meerwaarden zijn in het ondernemingsplan opgenomen (pag.
5)

Conclusie voorzitter:
De voorzitter concludeert dat de raad unaniem akkoord gaat met het voorstel.

Afspraken / Verdere procedure:
Het voorstel kan voor de raadsvergadering van 31maart 2009 als A-stuk geagendeerd worden.