Trots op Nederland


Debat Turkse dienstverleners zonder visum naar Nederland

Voorzitter,

Mijn fractie heeft met verbijstering kennis genomen van het arrest van het EG-Hof van Justitie van 19 februari jongstleden.

Een vonnis dat grote gevolgen kan en zal hebben door de toestroom van Turkse dienstverleners, met alle daaraan verbonden consequenties. In Turkije hebben de mensen feest gevierd over dit vonnis, maar ik deel niet echt in deze vreugde. In Turkije wordt dit besluit openlijk de eerste stap tot toetreding in de EU genoemd. Dat zal als het aan TrotsopNederland ligt nooit gebeuren!

Op 26 februari heeft mijn fractie al geëist dat het Kabinet ogenblikkelijk duidelijkheid moet verschaffen en maatregelen moet nemen om deze extra toestroom van buitenlanders te voorkomen. Desnoods door het associatieverdrag met Turkije per direct op te zeggen.

Het is nu 10 maart, er zijn sinds het vonnis inmiddels drie weken verstreken. En waar komt dit Kabinet mee? Met alweer een brief waarin de zoveelste nadere studie wordt aangekondigd en het zoveelste overleg met andere EU-partners in het vooruitzicht wordt gesteld. Maar er gebeurt gewoon niets. De Regering zit erbij, kijkt ernaar en wacht gewoon af!

Voorzitter, als dit Kabinet en deze Staatsecretaris bij ieder probleem niets anders kunnen bedenken dan studie, overleg en een werkgroep om de problemen van ons land op te lossen stel ik voor dat de leden van dit kabinet zich collectief laten inschrijven bij de open universiteit en het regeren voortaan aan anderen overlaat die meer daadkracht durven te tonen.

Deze Staatsecretaris ziet de gaten in de wet waardoor haar andere landgenoten ons land onbelemmerd kunnen binnenstromen, maar kijkt al weken de andere kant op. Misschien heeft de dubbele nationaliteit van bewindslieden toch zo zijn nadelen.

Ons geduld is zo onderhand helemaal op! Vandaag konden we in de krant lezen dat deze Staatssecretaris van justitie zo vaak de hand over haar hart strijkt dat zelfs gerenommeerde asieladvocaten klagen dat ze sinds het vertrek van Minister Verdonk al twee jaar lang geen beroep meer hoefden doen op de bevoegdheid van de Staatsecretaris om uitzonderingen te maken inzake het toelaten van afgewezen vreemdelingen omdat het beleid zo soft is geworden.

Voorzitter, gezien mijn vroegere ervaring als Minister van vreemdelingenzaken kan ik u één ding verzekeren: als de heren asieladvocaten, die een dikke boterham verdienen aan het binnenhalen van zoveel mogelijk gelukszoekers op kosten van de belastingbetalers, goede maatjes zijn met de Staatssecretaris van vreemdelingenzaken dan is er maar één conclusie mogelijk: deze Staatssecretaris handhaaft niet, maar gooit de grenzen gewoon open. Iedereen mag erin en elke smoes is tegenwoordig goed genoeg voor een verblijfstitel. Deze staatssecretaris voert dus helemaal geen beleid!

En die stelling wordt keihard onderschreven door nota bene de Stichting Vluchtelingenwerk, zij schrijven vandaag zonder schaamte in de Telegraaf: 'Kenmerkend voor het beleid van Albayrak is dat zij bij problemen geen oplossing zoekt per geval maar dat zij het beleid aanpast!'

Dit is werkelijk te gek voor woorden. Dit betekent niets minder dan dat deze Staatssecretaris het beleid van de Nederlandse regering gewoon aanpast aan de wensen van de asielzoekers. Anders gezegd: de belangen van de Nederlandse burgers worden ondergeschikt gemaakt aan de belangen van de asielzoekers. Zo kan iedere kleuterschoolleerling beleid maken. Dit is geen toelatingsbeleid, dit is gewoon de grenzen van ons kleine land wagenwijd opengooien en laat de rest van de wereld maar binnen komen. De bomen groeien hier toch nog steeds tot de hemel en de burgers van ons land wachten gewoon wat langer op een huis en betalen gewoon een beetje meer belasting om deze linkse droomwereld in stand te kunnen houden. Om dat allemaal te kunnen betalen korten wij gewoon de pensioenen en laten we de mensen van 65 jaar nog een paar jaartjes doorwerken.

Voorzitter, ik eis actie van deze regering en ik wil die actie ook heel snel. Het landsbelang moet nu eindelijk eens zwaarder wegen dan een paar EU-regels.

Ik heb de volgende vragen:
Hoe denkt de staatssecretaris het probleem van een mogelijke toestroom van buitenlanders als gevolg van dit EU-vonnis op te lossen? Binnen welke termijn denkt de staatssecretaris dit te kunnen doen? Welke maatregelen denkt de staatssecretaris te nemen om de tijd tot aan het oplossen van dit probleem te overbruggen?