Leonardo onderwijs ook in Gooi- en Eemland


HUIZEN, 20090310 -- Het aangepast onderwijs voor hoogbegaafden in Nederland, het Leonardo onderwijs, zit in de lift. Volgend schooljaar gaan minimaal 30 nieuwe Leonardo projecten van start. Daarmee komt het totaal aan Leonardo scholen in Nederland op 43.

Leonardo concept in een notendop
De stichting Leonardo scholen Nederland wil fulltime uitdagend onderwijs bieden aan kinderen met een hoog leervermogen. Dit doet de stichting door middel van het opzetten van scholen binnen partnerstichtingen.
De Leonardo stichting richt zich zowel op kinderen op het basisonderwijs, als het voortgezet onderwijs. Waarom is aangepast onderwijs nodig? Wetenschappelijk onderzoek door het van Begaafdheidsonderzoek (CBO) en het Instituut voor Toegepaste Sociologie (ITS) van de Universiteit van Nijmegen heeft uitgewezen dat hoogbegaafde leerlingen beter af zijn met een aangepast programma.

Op de Leonardo scholen kunnen kinderen aangemeld worden die hoogbegaafd zijn. Wanneer is een kind hoogbegaafd? Als er sprake is van hoge intellectuele capaciteiten (IQ hoger dan 130), als het kind creatief is in het bedenken van oplossingen, en als het kind grote doorzettingsvermogen heeft om een taak te volbrengen (bron: www.Leonardoschool.nl.
Voor informatie over een quickscan of de intakeprocedure voor het Leonardo onderwijs, zie: www.leonardostichting.nl/toelating.html.

Meer uitdaging door aangepast lesprogramma
Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn Leonardo scholen geen aparte scholen. Het zijn klassen die verbonden zijn aan reguliere scholen, maar waar de leerlingen een groot deel van de week een eigen leerprogramma volgen.
In het aangepaste lesprogramma worden bijvoorbeeld de volgende vakken gegeven: Engels (vanaf 4 jaar) en Spaans (vanaf 8 jaar), science, informatica, communicatie, filosofie, leren leren, leren ondernemen, taal en rekenen/wiskunde op eigen niveau, natuurprojecten, wereldoriëntatie, brede aandacht voor kunst, cultuur en sport, Leonardotijd (onderzoek binnen eigen interessegebieden).

Omdat de aanpak van een Leonardo onderwijs beter aansluit bij de behoefte van een hoogbegaafd kind, kunnen problemen die in het reguliere onderwijs kunnen ontstaan, zoals onderpresteren, een hekel krijgen aan school of zelfs psychische en lichamelijke klachten, voorkomen worden.

Informatieavond
Op initiatief van een aantal ouders, in samenwerking met Jan Hendrickx, ontwerper van het Leonardo concept, wordt het initiatief genomen om een informatieavond te organiseren om te onderzoeken of en hoeveel interesse er is om voor hoogbegaafde kinderen in de regio Gooi- en Eemland een Leonardo school op te richten. Ouders van buiten de regio zijn natuurlijk ook welkom. Er zal daarvoor een informatieavond gehouden worden voor geïnteresseerde ouders, leerkrachten, schoolbesturen en andere belangstellenden.

Ook u kunt ons helpen! Wilt u meer weten? Of uw kind alvast vrijblijvend aanmelden? Vraag dan om een registratieformulier, dan houden we u automatisch op de hoogte. Heeft u tips voor sponsoring of kunt u daarin een actieve bemiddelende rol spelen, laat het ons weten. Want alleen sámen krijgen we het Leonardo onderwijs in onze regio van de grond.


Contact: Leonardogooieneemland@live.nl





Leonardo Gooi en Eemland